Importvervanging zal de koers mogelijk stabiliseren

De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, zei onlangs tegenover de media, dat de koersunificatie reeds is vastgesteld. Momenteel wordt er voor 1 US-dollar SRD 14,018 neergeteld, en om USD op te kopen SRD 14,290. Roemer benadrukte, dat de koersunificatie voor de hele economie geldt.

Roemer gaf aan dat de koersunificatie deel is van een pakket aan maatregelen dat is aangekondigd door de huidige regering en goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Verder zei Roemer, dat de bescherming van de meest kwetsbare groep, ook deel van het pakket uitmaakt.

Om de koers wederom omlaag te krijgen, zouden we met zijn allen volgens Roemer, eerst andere inkomstenbronnen moeten creëren die valuta zouden kunnen opleveren. “Indien die situatie zich voordoet, dan betekent het dus wel dat we middels een dermate overschot,  een appreciatie krijgen. We gaan exporten moeten duwen en ook gaan we met zijn allen de importvervanging moeten bekijken”, zegt Roemer.

“Wisselkantoren en deviezenbanken zijn de enige erkende en bevoegde instanties, waarmee het bedrijfsleven en het publiek wisseltransacties mogen verrichten. Koersopgaven van individuen of bedrijven, zoals dat in het verleden gebeurde, is niet toegestaan. Opsporing en vervolging van overtreders zal in overleg en samenwerking met de desbetreffende instanties die daartoe bevoegd zijn, stringent worden nageleefd”, aldus Roemer. Indien er uitzonderingen worden gemaakt door bevoegde instanties, kan dat volgens de governor wel.

Verder legde Roemer uit dat de koersunificatie niet van toepassing is voor basisgoederen, omdat de prijs bij importgoederen bij de importeur reeds doorberekend is op een koers van boven de SRD14. “De invoerrechten kunnen op grond van die hogere koers een impact hebben, dat er dus een marginale toename is, maar voor de strategische goederen is het een nul tarief. Dus ik zou niet weten waarom de prijzen hoger moeten worden, indien nu al gebaseerd zijn op juist een hogere koers dan SRD 14“, aldus Roemer. Volgens hem geld de koersunificatie voor iedereen, maar de uitzonderingen, in de vorm van subsidies, vallen onder het pakket van maatregelen genomen door de regering. “De Centrale Bank gaat hier niet over, uiteraard zijn we wel adviseurs voor de staat”, aldus de governor.

More
articles