Benzineverhoging en koersunificatie reddingsboei voor economie

Onlangs is er een brandstofverhoging doorgevoerd, momenteel wordt bij GOw2 SRD 10.81 voor een liter benzine neergeteld. Bij SOL moet SRD 11.40 neergeteld worden voor een liter benzine en voor super unleaded SRD 11.58. Bij RBE kost ongelode benzine SRD 11.32 voor een liter. Diesel bij Gow2 is SRD 10.04, bij SOL SRD 10.67 en bij RBE SRD 10.55. De minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, heeft gisteren tegenover de media benadrukt, dat de maatregelen genomen zijn, omdat de regering deze maand met een tekort van bijkans SRD 405 miljoen kampt. Volgens Achaibersing was er nu de dollars op zijn, maar één keus die gemaakt kon worden, namelijk: dure of helemaal geen benzine. In het kader hiervan legde de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) Winston Ramautarsing, in gesprek met Tessa Sendar, uit wat de koersunificatie inhoudt. Volgens hem is het belangrijk, dat we weten, dat het desastreus kan aflopen met een land waar er verschillende koersen worden gehanteerd.

“Je moet naar een voorspelbare koers, het hoeft niet een vaste koers te zijn. Het mag zelf een beetje lopen, maar het moet voorspelbaar zijn, zodat mensen kunnen plannen. Welvaart krijg je niet cadeau, je moet het verdienen, dus wij moeten zelf moeite doen. Deze ingreep van de benzineverhoging is sociaal echt vervelend, maar is een nationaal absolute noodzaak dat de koersen weer bij elkaar moesten komen”, aldus Ramautarsing.

Volgens hem was de economie reeds ingesteld op de koers van bijkans SRD 16, gezien het moeilijk was om de koers weer omlaag te krijgen. Ramautarsing zegt, dat de vorige regering bewust door partijpolitiek en corruptieve reden, de koers op SRD 7,52 gehouden, omdat ze de indruk bij burgers wilden opwekken dat het goed ging. “Achter de schermen verdienden mensen miljoenen door de goedkope dollars. We weten ook allemaal wie deze mensen zijn. Dus deze koersunificatie is een noodzakelijke correctie op het beleid van de vorige regering. De huidige regering heeft beloofd het beter te doen, en indien je het beter wilt doen, moet je het anders doen”, zegt Ramautarsing.

De koersunificatie is volgens Ramautarsing een correctie van de Centrale Bank van Suriname, hierdoor heeft de Bank een koers geïmplementeerd die voor de hele economie zal gelden. Ook zegt Ramautarsing, dat de stringente maatregelen die nu genomen worden, noodzakelijk zijn om de economie weer op rails te brengen. Volgens hem heeft de huidige regering de tijd nodig, om zaken weer goed te laten uitwerken en te onderzoeken. “Als je te veel druk op die ketel zet, kan het vertragen en zaken worden niet opgelost als je verschuift naar morgen. Je zal die pijnlijke pil moeten slikken.”

More
articles