De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, heeft afgelopen donderdag een bliksembezoek van enkele uren aan ons land gebracht en in deze korte tijdspanne, een onderhoud gehad met leden van de regering Santokhi. Het was de tweede keer in de 21ste eeuw, dat een Amerikaanse bewindsman een bezoek bracht aan ons land.
Er zou volgens berichten, ongerustheid zijn ontstaan over de plotselinge rondreis van Pompeo aan de noordelijke gelegen landen op ons continent. Er werd daarbij druk gespeculeerd en velen zijn van mening, dat Pompeo deze richting uitkwam, om bepaalde landen in het Amerikaanse gareel te krijgen en ook te houden in het streven van de regering Trump, de Venezolaanse dictator Nicolás Maduro, ten val te brengen. Het is bekend dat de regeringen van Colombia en Brazilië, het chavistische regiem van Maduro absoluut niet vriendelijk gezind zijn en dat Guyana als buurland van Venezuela, zijn standpunt ten opzichte van het regiem Maduro derhalve glashelder aan de VS moet duidelijk maken. De regering van president Donald Trump heeft er geen geheim van gemaakt, dat alles in het werk gesteld moet worden om Maduro te verwijderen in Venezuela en eerlijke verkiezingen in dat land, tot stand te brengen. Suriname heeft onder de NDP-regering van Bouterse, zich altijd pal achter Maduro opgesteld en daar kan nu een eind aan gebracht worden door de nieuwe regering Santokhi, en daar rekenen de VS en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, zeker op. In dat licht moet het bezoek van Pompeo aan Suriname ook zeker gezien worden en het is zonder meer duidelijk dat de regering Santokhi, een ander en meer westers gezind beleid wenst te voeren en dat de bilaterale relaties met de VS, daar zeker onderdeel van zal zijn.
Een veel hechtere samenwerking met de VS kan daar naar onze mening, zeker deel van uit gaan maken.
De minister van Buitenlandse Zaken in ons land, Albert Ramdin, heeft inmiddels verteld, dat Suriname bij zijn eerder ingenomen standpunt blijft voor wat betreft Venezuela, in tegenstelling tot dat van de VS, dat fel is tegen het beleid van de Venzolaanse president Nicolas Maduro. Volgens de bewindsman kunnen wij er niet onderuit, dat wij een Venezolaanse ambassade hier hebben, dus wij hebben een formele relatie, dus we weten ook wat voor problemen er zijn in dat land. Maar zijn die niet de verantwoordelijkheid van de Venezolaanse politieke leiders? Een land dat eigenlijk stinkend rijk is door de grootste aardolievoorraad op deze planeet en dat volledig is geruïneerd door een zogenaamd socialistisch beleid dat aangevangen werd door een Hugo Chavez en voortgezet door de Columbiaan van geboorte, Nicolás Maduro.
Bepaalde Surinamers hebben kritiek geleverd op de komst van Pompeo. Die reacties kwamen van links georiënteerden, die maar niet willen inzien dat het socialisme, zoals gepredikt door landen als Cuba, alleen maar sociale ellende voor een volk tot gevolg heeft. De mensen die hier kritiek hebben geleverd, zijn allemaal terug te vinden in het politieke kamp, dat dit land de afgelopen tien jaar naar de bliksem heeft geholpen en ons allemaal laat lijden in een financiële en economische crisis.
Intussen hebben al deze kritieken niets opgeleverd, want de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn zegje mogen doen. President Santokhi gaf daarna aan op de hoogte te zijn van de uitdagingen in de Bolivariaanse Republiek Venezuela. De Surinaamse regering huldigt daarbij het standpunt dat de politieke leiders in dat land de problemen waarmee het land worstelt, intern moeten oplossen. Belangrijke principes van de regering Santokhi zijn: democratie, democratische instituten, goed bestuur, rechtsstaat, mensenrechten alsmede het handhaven van vrede en veiligheid. Suriname zal samen met alle gelijkgerichte partijen, bijdragen aan de dialoog, om zodoende de democratische rechten van het Venezolaans volk, te helpen waarborgen. Minister Pompeo, die ook deel was van de persconferentie, gaf aan, dat het Surinaamse volk een duidelijke keuze heeft gemaakt tijdens de laatste gehouden verkiezingen.
Het volk heeft onder meer gekozen voor de democratie en de rechtsstaat. De Verenigde Staten zullen daarbij alles doen om ons land op die weg te helpen. Er wordt op Suriname gerekend om waar nodig, een baken van hulp en mogelijkheden in de regio te zijn. Suriname is een land met veel mogelijkheden en waar hulp van de Verenigde Staten nodig is, zal gekeken worden hoe daar invulling aan kan worden gegeven. De goede vriendschapsband zal ten voordele van beide landen moeten zijn. Zolang onze nationale soevereiniteit en territoriale integriteit niet worden geschonden en we voordeel kunnen halen uit een betere bilaterale relatie met Washington, is er geen vuiltje aan de lucht met de komst van de heer Pompeo.
Het is altijd goed om betere en vruchtbare verhoudingen met andere landen na te streven. Daarom is het zelfs toe te juichen dat Pompeo is gekomen en ons helpt lichten uit het knellende isolement, waar we door gevoerd wanbeleid in vrijwel elk opzicht de afgelopen tien jaar, in zijn beland.
De Surinaamse regering onder leiding van president Santokhi, zal als lid van de organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), uiteindelijk een ferm en duidelijk standpunt ten opzichte van Maduro en zijn kliek moeten innemen.
Een vlees noch vis instelling zal internationaal als slap en visieloos worden gezien. Een houding die ook als opportunistisch zal worden ervaren. Maduro is een non-democraat, een hoofd van een crimineel regiem, dat de mensenrechten op vreselijke wijze schendt.