SRD 0.50, – brandstofkorting per liter bestemd voor legale landbouwers en vissers

De overheid heeft op 23 augustus jl. besloten een korting van SRD 0.50 per liter brandstof door te voeren binnen de governmenttake aan de agrarische en vissector. Dit om de achteruitgang in deze sectoren een halt toe te roepen en deze om te buigen naar groei, aangezien ze enorm te lijden hebben onder de gevolgen van de COVID-19 pandemie en de steeds stijgende prijzen van inputs. Slechts de legale agrariërs, tuinbouwers en vissers komen in aanmerking voor de brandstofkortingen. Om te voorkomen dat de sector misbruik maakt van deze voorzieningen, heeft de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien een commissie ingesteld, die strenge controle gaat uitoefenen. Eerder deze maand stelde Sirodjenie Jankie, voorzitter van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond (SSEB) in gesprek met de krant, dat de verhoging van de governmenttake een sneeuwbaleffect zou hebben op de prijzen van goederen en diensten. Indien er een pakket aan maatregelen doorgevoerd wordt, dienen er ook koopkrachtversterkende maatregelen te zijn.

Jankie vroeg zich af, onder welke noemer die brandstofkorting alleen geldt voor de agrarische sector, en op welke manier de sector haar krijgt, hoe transparant gaat ze zijn, en hoe zal de infrastructuur bepaald worden. Volgens Jankie zijn dit de vragen waarop de regering antwoord moet geven. De overheid moet volgens haar toezien, dat men eerlijk en oprecht te werk gaat. “Want de brandstofsmokkel wordt op deze manier nog meer in de hand gewerkt”, benadrukte ze.

Intussen heeft de minister van LVV tegenover een lokaal medium verklaard, dat er al formulieren zijn uitgedeeld aan alle subsectoren, die in aanmerking wensen te komen voor de voorzieningen. Ook moeten deze personen hun belastingnummer opgeven, want de regering gaat geen illegalen ondersteunen. Sewdien zegt, dat het ministerie precies weet hoeveel brandstof per hectare een agrariër verbruikt en ook het verbruik van de visser is hem bekend, wat volgens hem dan niet mis kan gaan. De vissers die in aanmerking willen komen voor goedkopere brandstof, moeten ook steeds bonnen overleggen, hoeveel brandstof ze hebben verbruikt. Ook zullen de vissers door middel van vergunningen moeten aantonen, dat ze legaal hun dienstverlening doen, zodat alles eerlijk en oprecht verloopt.

More
articles