Ramdin: ‘Bezoek Pompeo was voorspelbaar’

Volgens Albert Ramdin, minister van Buiten-landse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, is het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, kort na de verkiezingsoverwinning van de regering Santokhi voorspelbaar geweest, door de gesprekken die kort na de verkiezingen zijn gehouden met het Witte Huis in Washington en dat zulks mede in het licht moet worden gezien van het gewijzigde buitenlandse beleid van de regering-Santokhi. Dit zei Ramdin gisteren op een persconferentie die gehouden werd naar aanleiding van het bezoek van Pompeo aan Suriname vandaag. De bewindsman zei eerder, dat het bezoek van de Amerikaanse minister aan Suriname, niets te maken heeft met de olie- en gasvoorraden van Suriname, zoals door bepaalde personen wordt beweerd. De verwachting is een goed bezoek en goede discussie over de samenwerking tussen beide landen en het nagaan op welke wijze de belangen van Suriname in die relatie tot uiting kunnen komen. De afgelopen jaren zijn het gezag, imago en respect van ons land sterk achteruitgegaan. Een verbeterd imago is volgens Ramdin ook noodzakelijk om buitenlandse investeerders aan te trekken. De bewindsman benadrukte verder, dat Suriname hierdoor invulling heeft gegeven aan de onderwerpen die tijdens de gevoerde gesprekken, vandaag naar voren zullen komen.

Het gaat om technische bijstand in verschillende sectoren, waaronder de energiesector, waarbij de olievondsten in Suriname niet direct in focus zijn. Er zal ook worden gesproken over veiligheid en de politieke situatie in de regio. Voor wat betreft het vraagstuk van veiligheid, moet volgens de bewindsman in bredere zin worden gekeken. “Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld gezondheid, natuurlijke hulpbronnen en rampen. Het is een multidimensionaal concept, waaraan zoveel aspecten kleven. Er zal ook gesproken worden, over zoals eerder het geval was, trainingsfaciliteiten, oefeningen, uitwisselen van informatie en andere mogelijkheden voor Ameri-kaanse militairen, om Suriname te helpen met capaciteitsopbouw van het defensieapparaat”, aldus Ramdin.

Standpunt over Venezuela

Suriname blijft bij haar eerder ingenomen standpunt voor wat betreft Venezuela, in tegenstelling tot dat van de VS, dat fel is tegen het beleid van de Venzolaanse president Nicolas Maduro. “Wij hebben een Venezolaanse ambassade hier, dus wij hebben een formele relatie, dus we weten ook wat voor problemen er zijn in het land. Echter hopen wij dat deze opgelost worden, omdat dat goed is en zou zijn voor het Venezolaans volk. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de Venezolaanse politieke leiders”, benadrukte Ramdin. Echter hoopt Ramdin, dat de opkomende verkiezingen in Venezuela toch nog de mogelijkheid bieden om tot een stukje stabilisatie te komen.

Pompeo zal door onder andere Ramdin en Karen Williams, de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, op de Johan Adolf Pengel Luchthaven worden ontvangen en vervolgens door president Chandrikaper-sad Santokhi. Van de delegatie van vijftig man uit de Verenigde Staten (VS), komt slechts een klein deel naar Paramaribo. De rest zal op de luchthaven wachten voor het vertrek naar de volgende bestemming van de bewindsman. De samenkomst met de pers zal in het Presidentieel Paleis plaatsvinden, waar er ongeveer een uur voor uitgetrokken wordt. De Amerikaanse bewindsman blijft slechts voor enkele uren in ons land. Hij vertrekt rond vijf uur ‘s middags naar Guyana en gaat van daaruit vervolgens naar Brazilië en Colombia.

More
articles