‘Onterecht verzekerden moeten uit het systeem’

‘’Personen die zelf hun verzekering kunnen betalen, maar van wie de premie toch gratis wordt gedekt door de regering, moeten uit het systeem’’, stelt Dew Sharman, ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, vandaag in gesprek met De West. Volgens Sharman staat in de Wet Nationale Basiszorgverzekering duidelijk, dat iedereen verplicht verzekerd moet zijn, maar dat zij die zelf voor hun verzekering kunnen betalen, dat zelf moeten doen. In de wet is alleen een voorziening getroffen voor mensen van 60 jaar en ouder en kinderen van 0-16 jaar, om in aanmerking te kunnen komen voor een zorgverzekering waarvan de premie betaald wordt door de staat.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei dat de basiszorgverzekering heel erg drukt op de begroting van de regering. Behalve dat 75 procent van het aantal verzekerden bij het Staatsziekenfonds (SZF) verzekerd is, moet de regering ook nog opdraaien voor een grote groep verzekerden die de kosten wel kan dekken, maar dat niet doet, omdat ze onterecht in het bezit is van een BaZo-kaart.

De basiszorgwet is volgens Sharman als een politiek instrument gebruikt om indruk te maken op personen, waardoor mensen onterecht zijn voorzien van een BaZo-kaart. “Dat was niet de bedoeling van de wet. Mensen kregen overal kaarten en noch de overheid noch het SZF, deed moeilijk. Nu is er een enorme druk op de begroting. De groep die vanwege politieke affiniteit in aanmerking is gekomen voor deze kaart, zal na screening uit het systeem gehaald worden en dat is niet onterecht, want wie het zelf kan betalen, moet het zelf doen”, stelt Sharman.

Minister Ramadhin en minister Bronto Somohardjo van Sociale Zaken, hebben op 3 september de werkgroep Sociaal Zekerheidsstelsel ten behoeve van de basiszorg, geïnstalleerd die tot taak heeft het aantal verzekerden en de financiering van de doelgroep in kaart te brengen, rekening houdend met de wetgeving. Enkele zaken werken niet goed in de praktijk. De raad is van mening dat de zorg betaalbaar en bereikbaar moet zijn. Zij ziet daarom ook graag een gewijzigde wetgeving met aangepaste premie en tarieven. Ook moet het tot het verleden behoren dat 75 procent van de verzekerden bij één verzekeringsmaatschappij (SZF, red.) ingeschreven staat.

‘’Het SZF is de grootste verzekeraar en dat geeft het SZF de macht om de markt te beheersen, maar dat is geen gezonde concurrentie. Verzekerden moeten vrij zijn om kiezen waar ze zich verzekeren’’, zegt Sharman. Hij erkent dat veel mensen kiezen voor het SZF, omdat het goedkoper is dan de andere verzekeringsmaatschappijen. ‘’Het wordt bewust goedkoper gehouden, het is een politiek instrument.’’ Sharman zegt dat het vooral van belang is dat de pakketten overeen komen, dit om te voorkomen dat de burgerij de dupe wordt.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles