Derde coronagolf niet uitgesloten

In het afgelopen etmaal zijn negen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, benadrukte vanochtend in het radioprogramma ABC Aktueel, dat dit geen goede zaak is, omdat elk leven heel veel waard is. Volgens Ramadhin blijkt uit de statistieken, dat het percentage mensen dat wereldwijd overlijdt aan de gevolgen van COVID-19, rond de 3,2 procent van het aantal positief geteste personen ligt. ‘’De situatie is nog lang niet voorbij. We moeten waken dat we niet nog een derde en vierde golf krijgen van het coronavirus’’, zei hij.

“De situatie is nog steeds dreigend, we moeten toch rekening houden met het oplaaien van een andere golf. Elk leven is er één te veel, daarom condoleer ik namens de regering, de nabestaanden met het verlies van hun dierbaren’’, sprak Ramadhin. Hij haalde aan dat gebleken is dat in Suriname 80 procent van de personen die overleden zijn aan de gevolgen van corona, boven de 60 jaar is. ‘’Dit is natuurlijk niet een troost om te zeggen, dat het goed is’’, zei de minister. Hij benadrukte dat het percentage van 80 procent, geldt voor heel Suriname. ‘’De mensen die zijn overleden, zaten niet in één instelling, echter over geheel Suriname.

Als arts baart het mij ook zorgen of het aantal overlijden door de kwaliteit van de zorg komt of omdat er een tekort is aan verplegend personeel”, aldus Ramadhin.

Dat het dodental opgelopen is tot boven de 80, is volgens de minister, ‘’heel betreurenswaardig’’. Afgelopen maand was volgens Ramadhin, de piekmaand voor het aantal covid-doden . “De meeste mensen die in die maand overleden zijn, lagen ook al heel lang in het ziekenhuis”, zegt Ramadhin. Het genezingsproces van COVID-19 verloopt niet bij een ieder hetzelfde. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om te herstellen. Er zijn mensen die dusdanig ziek worden dat zij komen te overlijden, terwijl anderen nauwelijks iets merken van de ziekte. Wel is het volgens medici zo dat de mensen die ernstig ziek worden, veelal onderliggende ziektes hebben. Volgens Ramadhin moeten we er rekening mee houden dat het einde van de covid-situatie nog niet in zicht is. ‘’Het einde is nog niet geschat’’, aldus de minister.

Ramadhin zei dat president Santokhi de samenleving vandaag mogelijk verder zal informeren over de COVID-19 maatregelen. “Gisteren hebben we hele goede gesprekken gehad met alle sectoren. We zijn meer gefocust op individuele verantwoordelijkheid, om uiteindelijk de maatschappij veilig te houden. Zo zijn er ook tal van argumenten besproken, waarom wij zouden moeten gaan versoepelen of waarom wij juist de aanscherping moeten aanhouden”, aldus Ramadhin. Volgens hem is het ook niet zo, dat de medici een totale lockdown voor twee opeenvolgende weekenden hebben voorgesteld. “Formeel hebben we dat niet voorgesteld”, aldus Ramadhin.

More
articles