‘Bepaalde winkeliers maken misbruik van de situatie’

DNA-ondervoorzitter Dew Sharman zegt tegenover De West, dat bepaalde winkeliers momenteel misbruik maken van de verhoging van de government take op brandstof van SRD 1, door aan prijsopdrijvingen te doen. “Het volk wordt op zo een manier benadeeld en dat mag nimmer gebeuren”, zegt Sharman. De bedoeling van de verhoging van de government take, is dat de samenleving helpt het financieeltekort van de overheid, terug te dringen. En dat mag nu niet misbruikt worden als middel van winkeliers, om de samenleving op deze manier te duperen”, aldus Sharman.

Sharman is van mening, het niet te zullen tolereren, dat de samenleving het slachtoffer wordt van ongebreidelde prijsverhogingen. “Het is niet reëel en ook niet correct om op zo een manier om te gaan met de situatie”, merkt hij op. Het ministerie heeft de zaak grondig bekeken en vastgesteld vast, dat van de prijzen van producten in de winkels, ongeveer tussen de 2% en 5% daarvan brandstofkosten zijn. Prijsverhogingen mogen daarom niet exorbitant zijn.Sharman vindt, dat er binnen het ministerie al nagegaan wordt, op welke wijze de districts- en ressortraadsleden kunnen worden ingezet, ter ondersteuning aan de Economische Controle Dienst (ECD), om de prijzen te helpen controleren. Indien er geen gevolg gegeven wordt aan de instructies vanwege de overheid zal het ministerie niet schromen maatregelen te treffen tegen bepaalde winkeliers. “ De controle moet opgevoerd worden en die op de naleving moet er zijn”, benadrukt Sharman.

Sharman roept de bevolking op, de prijsontwikkelingen, goed in de gaten te houden.

“De regering is al in gesprek met de importeurs van goederen en producten en ook winkeliers. Hier zal nagegaan worden, welke inefficiënties weggewerkt kunnen worden, waardoor de kosten omlaag gaan”, zegt Sharman. Ook is het ministerie al bezig om samen met de actoren richtprijzen vast te stellen.

Digitale applicatie

Sharman zegt dat de regering samen met het ministerie van Economische Zaken en andere actoren, een digitale applicatie in de maak heeft. Deze digitale applicatie, zal de klant de mogelijkheid bieden, om eventuele exorbitante prijsverhogingen, gelijk door te geven. Ook zal ze de mogelijkheid bieden, om eventuele vervallen producten in winkels te rapporteren. En ook zal men zijn of haar klacht kunnen doorspelen, als een winkelier zich niet houdt aan de covidmaatregelen. Niet alleen de ECD zal betrokken worden, maar er zal ook een beroep gedaan worden op de dr- en rr leden, de districtscommissaris en de politie om een oog in het zeil te houden.

“Wij hopen tegen het einde van de volgende week, deze digitale applicatie te kunnen lanceren, want het is van eminent belang. We hebben het al voor de helft ontworpen, maar elke dag komen er nieuwe velden bij, die ook gecreëerd moeten worden, om deze applicatie succesvol af te ronden”, aldus Sharman.

Klachten doorgeven

Indien men misstanden constateert, moet er volgens Sharman niet geschroomd worden om die door te geven op de nummers 1940 of Whatsapp 8530915. De Economische Controle Dienst (ECD) zal de klachten dan in behandeling nemen. Sharman hoopt, dat het responseteam van de digitale applicatie actief zal zijn. “Zodat de klacht vanuit de samenleving gelijk in behandeling wordt genomen”, aldus Sharman.

More
articles