Schuldenlast van SRD 363.000 op districtscommissariaat Commewijne

Uit documenten van het districtscommissariaat Commewijne is gebleken, dat er een bedrag van SRD 363.000 openstaat, dat aan ondernemers betaald moet worden voor geleverde diensten. Dit bevestigt de nieuwe districtscommissaris (dc) van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, tegenover de media. Volgens Radjab is er door voormalig dc Ajaikoemar Kali, een saldo van SRD 774 achtergelaten in de kas van het districtscommissariaat. Volgens Radjab zouden er geen onderliggende stukken overhandigd zijn die mogelijk aantonen dat zo een groot bedrag openstaat. Ingrid Karta-Bink die in de periode 2010-2104 dc in Commewijne was, zegt desgevraagd, dat er diepgaand onderzoek moet plaatvinden, zodat duidelijk wordt welke projecten er zijn uitgevoerd en voor welk bedrag. “Hoogstwaarschijnlijk zijn er populistische projecten uitgevoerd”, zegt zij. “Volgens de begroting van 2015, krijgt het commissariaat van Commewijne per jaar een bedrag van SRD 400.000 als werkkapitaal. Dit bedrag wordt over kwartalen verdeeld, met name SRD 100.000 per kwartaal, dat in de zes ressorten van Comme-wijne geïnvesteerd dient te worden. Er speelt naar mijn inziens veel meer. Als we de schuldenlast bekijken, zien we het oneerlijke ervan.

En dat houdt in dat dc Radjab niet direct aan de slag kan, omdat hij eerst schulden moet afbetalen”, aldus Karta-Bink.

Zij zegt, dat dit bedrag mogelijk gelinkt kan worden aan een lopende schuld. Volgens Karta-Bink zijn er misschien vooruitlopende projecten uitgevoerd in het district. “Waarschijnlijk zijn populistische projecten uitgevoerd op weg naar de onlangs gehouden verkiezingen, want er wordt bij aantreden duidelijk gemaakt, dat er gewerkt moet worden met het beschikbare kapitaal. Ik woon in het district en ik kan u niet wijzen, waar dat geld in is geïnvesteerd. Waar is dat geld dan naartoe gegaan, in welk ressort is het geïnvesteerd of heeft Kali eigendunkelijk projecten uitgevoerd? We zitten pas in het derde kwartaal van 2020 en het werkkapitaal is reeds opgemaakt”, zegt Karta-Bink.

Zij benadrukt dat er een goede financiële administratie moet zijn. “Wanneer wegen bijvoorbeeld geëgaliseerd moeten worden, wordt precies berekend hoeveel kub zand of grind er nodig is. Alles moest geregistreerd worden en op basis daarvan wordt er een berekening gemaakt, dus die stukken moeten er wel zijn. Het is natuurlijk niet eerlijk, maar dc Radjab moet alle stukken van het jaar bij elkaar zoeken en op basis hiervan, een grondig onderzoek starten”, zegt Karta-Bink.

Verder zegt Karta-Bink dat dc Radjab samen met zijn team, aan handen en voeten is gebonden, omdat er momenteel geen kapitaal beschikbaar is voor werkzaamheden.

“Desondanks vertrouw ik erop, dat Radjab transparantie zal brengen. Radjab is een hele actieve man, hij kent het klappen van de zweep, gezien hij ervaring heeft als ressort- en districtsraadlid van Commewijne. De bewoners van Commewijne moeten ook een helpende hand bieden in deze moeilijke periode”, aldus Karta-Bink.

 

More
articles