‘Situatie in Albina minder alarmerend’

De economie in het oosten van Suriname, met name Albina, draait al geruime tijd op een laag pitje. De kapitein van Albina, Romeo Pierre, zegt tegenover de krant, dat de covid-situatie momenteel niet meer zo alarmerend is als toen het virus pas uitbrak. Gezien de boottransporten Albina-Saint-Laurent vice versa en de visvangst de hoofinkomsten van de bewoners waren, zijn zij volgens Pierre genoodzaakt andere inkomsten te creëren om het hoofd toch nog boven water te kunnen houden.

“Ik moet wel zeggen, dat de winkels goed bevoorraad zijn, de verkoop van producten gebeurt ook via een luik. De levering van goederen gebeurt wel optimaal, alleen sluiten de winkels om twee uur ‘s middags. Echter beschikt niet een ieder optimaal over de middelen om inkopen te kunnen doen. De boottaxi’s zijn vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus stopgezet, en ook komt de tweede inkomstenbron weg te vallen”, aldus Pierre. Nu de droge tijd is aangebroken, zijn de inkomsten van de visvangst volgens Pierre met enkele percentages teruggevallen. “Niet alleen het seizoen belet onze inkomsten, de verhoging van brandstof zorgt ook voor inkomstenderving. Bepaalde mensen hier leefden echt van de visvangst”, zegt Pierre.

De grens met Frans-Guyana is gesloten, maar dat weerhoudt mensen er niet van om toch naar Frans-Guyana te gaan. Zij steken illegaal de rivier over. “De covid-situatie op Albina zelf neemt een beetje af, het aantal gerapporteerde besmettingen is niet zo ernstig. Wat mij wel zorgen baart, is dat er nog oversteek plaatsvindt, hoewel de grens gesloten is. Het gevaarlijke is dat men niet meer regelrecht naar de overkant vaart, maar een omweg neemt en langs de oevers vaart. Dat is nog geen 50 meter verwijderd van de inheemse dorpen en vooral hoe we niet weten of iemand besmet is, is het nog gevaarlijker”, zegt Pierre. Hij zegt dat de bewoners bang zijn voor een mogelijke besmetting in de dorpen. Pierre zegt er geen moeite mee te hebben dat de bootsmannen een andere mogelijkheid zoeken om aan inkomsten te komen, maar ze moeten het leven van anderen niet op het spel zetten. ‘’Er moet een uitweg gezocht worden, want je weet niet wie ziek is. De COVID-19 maatregelen moeten te allen tijde in acht worden genomen. Zolang de grenzen gesloten zijn, mogen ze hun werkzaamheden in feite niet oppakken”, aldus Pierre.

More
articles