‘NPS-voorzitter moet ommekeer brengen in beleid’

(foto: Johan de Randamie)

Arnold Kruisland, voorzitter congresbestuur NPS, is van mening dat NPS-voorzitter Gregory Rusland, een ommekeer moet brengen in zijn beleid. ‘’De NPS moet een volledige herstructurering ondergaan’’, zei Kruisland in het tv-programma In de Branding. Hij reageert op de ontwikkelingen binnen de regering waarvoor de NPS medeverantwoordelijkheid draagt. Het gaat om de benoeming van de First Lady tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Staatsolie en de benoeming van de broer van de vicepresident in meerdere RvC’s.

“In Zuid-Amerikaanse landen en enkele Europese landen waar de man aan de macht is en zijn vrouw benoemd in functies, leert de geschiedenis dat deze functies alleen ertoe hebben geleid dat corruptie plaatsvindt, waarbij de president zich via zijn echtgenote verrijkt. Het hoeft niet zo te zijn bij deze president, maar de geschiedenis leert dat dit meestal het gevolg ervan is”, zegt Kruisland. Hij noemt als voorbeeld mevrouw Venetiaan die weigerde een honorarium te verbinden aan haar positie als First Lady. “Bouterse heeft toen zijn vrouw een honorarium gegeven. Opmerkelijk is dat mevrouw Venetiaan zeer geliefd was en dat men haar geen verwijt kon maken van meedoen in zaken die corrupt waren.”

Kruisland merkt op dat de NPS bij alle beslissingen wordt weggelaten, omdat gezegd wordt dat de NPS niet in bestuurlijke raden zit. Kruisland zegt dat de andere partners de NPS niet hoeven te horen, maar dat er overleg wordt gevoerd als medepartner over posities die ingevuld moeten worden. Er zijn volgens hem pogingen om binnen de NPS een actiegroep te vormen om pressie uit te oefenen dat er rekening gehouden wordt met de NPS als het vanuit de leiding niet kan. Volgens Kruisland wordt er beweerd dat dit alles gebeurt, omdat de NPS geen sterke voorzitter heeft en dat dit niet zou gebeuren onder Arron en Venetiaan.

Volgen Kruisland ligt het draagvlak van de kiezers die op de NPS hebben gestemd niet zozeer bij Rusland, maar op Patricia Etnel en Shanti Venetiaan, die respectievelijk 6000 om 4000 stemmen hebben gehaald. “Dat is meer dan de voorzitter zelf. Het is een teken dat de voorzitter een ommekeer moet brengen in zijn beleid, anders wordt hij bij de volgende verkiezingen niet meer gedragen als het zo doorgaat. We zijn bezig het oude te handhaven en als er geen verbetering komt, komt dat de NPS niet ten goede. Vandaar de bewegingen om een actiegroep op te zetten”, stelt Kruisland.

Haast alle posities worden ingevuld door VHP en Abop en dat zorgt voor strubbelingen binnen de NPS. De NPS moest op een bepaald moment haar voorzitter ter verantwoording roepen, waarbij een motie werd ingediend en gevraagd werd dat de NPS ook betrokken wordt. “Maar VHP en Abop gaan rustig door met het invullen van posities zonder dat de NPS erbij betrokken wordt. Nota bene zo vergaand dat de vrouw van de president wordt benoemd en de broer van de vicepresident in zoveel RvC’s zit. Dit wordt een probleem voor de NPS en de voorzitter van de NPS “, zegt Kruisland.

More
articles