Het feit dat First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry, zitting heeft genomen in de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) bij de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., heeft voor aanhoudende kritiek gezorgd. Volgens president Chandrikapersad Santokhi, was er binnen de RvC van Staatsolie een jurist nodig die de toetsing kan plegen van internationale overeenkomsten die zijn gesloten en nog aangegaan zullen worden. Daarom past volgens hem de First Lady goed in deze raad, omdat ze een masters graad in Internationaal Business Law heeft naast de rechtersopleiding van vijf jaar. “Hard werk en technisch gezien mogelijk enkele competenties bezitten, vallen in het niet bij belangenverstrengeling en nepotisme. Dit is niet mijn mening, maar dat zegt de wet. Om specifiek te zijn, artikel 13 lid 3 van de Anti-corruptiewet, laat deze belangenverstrengeling niet toe. Dansen rondom de benoeming en een mediashow maken van illegaliteit, ten koste en op rekening van de belastingbetaler, is het draaiboek als geperfectioneerd door de dictator van het vorige regime”, aldus advocaat Antoon Karg.
Volgens Karg moet iedereen die betrokken is bij het debacle van Krin Taki aflevering 23 augustus 2020, zich diep schamen, onderdeel te zijn geweest van verkwisting van staatsmiddelen, voor de personal branding en persoonlijke agenda’s van politici en hun familieleden, gericht op hun persoonlijke belangen.
Dividend uitkeringen “verdwijnen” niet
Verder geeft de advocaat aan, dat het regeerakkoord een document is van welgeteld 15 pagina’s. “Als een student van 16 jaar meer dan een dag nodig heeft om het uit het hoofd te kennen, maak ik mij ernstige zorgen over de stand van ons onderwijs. De illegale benoeming komt Suriname niet ten goede. En het besteden van schaarse staatsmiddelen aan een mediaproductie gericht op bedrog, komt Suriname nog minder ten goede en zou in de meeste jurisdicties van ontwikkelde landen, zelf illegaal zijn”, zegt de jurist. Ook benadrukt Karg, dat de winst en dividend van Staatsolie jaarlijks publiekelijk worden gepubliceerd. “De Staat is de aandeelhouder, aan wie anders zou de winst uitgekeerd moeten worden? Dividend uitkeringen “verdwijnen” niet. Ze zijn een vindbare mutatie op de balans van Staatsolie (zie het jaarverslag), gekoppeld aan een vindbare mutatie op de balans van de Staat Suriname (zie de financiële nota / begroting). Leningen zijn geen “inkomsten”. Het verwarmt mijn hart te horen dat in de toekomst “opbrengsten uit olie naar het volk moeten gaan”. Vooral hoe op dit moment, “opbrengsten uit olie (government-take)” van het volk naar de regering gaan. Er is dus niet USD 3,5 miljard verdwenen”, zoals er wordt gesuggereerd door het staatshoofd, benadrukt Karg.
Fraude
Tot slot geeft hij aan, dat qua fraude gevallen dit in onze geschiedenis als derde grootste zou rangeren na de USD 4 miljard verdwenen royalty’s en de vastgoed en onderpand fraude van Hoefdraad / Van Trikt / Clairfield. Niet 1 zichzelf respecterend medium heeft dit gerapporteerd, want het is onwaar en misleidend. “Hoe men het wil noemen, dat toch geprobeerd wordt deze boodschap aan het volk te verkopen en welke reden men hiervoor heeft, laat ik voor nu aan de boodschappers over. Onthoud wel, dat de boodschappers de boodschap verkondigen met uw verhoogde government take en straks uw verhoogde inkomstenbelasting en de teller van teruggehaald geld uit corruptie op nul staat. Men had in de tijd en voor de productiekosten van de Krin Taki aflevering, een documentaire over de Waka Pasi fraude of de Cultuurtuin grondroof kunnen presenteren, met de namen, gezichten, verbanden en verzoek om meer informatie en tipgevers”, concludeert Karg.