Jogi: ‘Governmenttake is niet voor altijd, maar wel noodzakelijk’

Leden van de oppositiepartij NDP hebben hun kritiek geuit over de governmenttake die de regering Santokhi, vanwege de slechte financieel-economische situatie die de NDP heeft gecreëerd in ons land, wil verhogen. “De vraag waarop de NDP antwoord moet komen geven, is waarom zij Suriname zo heeft vernietigd en niet over een governmenttake”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi tegenover De West. Volgens Jogi is het noodzakelijk dat de verhoogde governmenttake doorgevoerd moet worden. “Zo alleen kunnen wij ambtenaren en ziekenhuispersoneel uitbetalen, gezien het feit dat de NDP hoge schulden heeft achtergelaten”, aldus Jogi.

Volgens de wetgever gaat de governmenttake niet voor altijd worden toegepast, maar voor een tijdje, afhankelijk van de ontwikkelingen in het land. “De regering Bouterse was in 2010 nauwelijks aan de macht, of ze verlangde van het volk een verhoging van de brandstofprijzen. Hierdoor heeft zij de government Take in 2010 kunnen verhogen.” Volgens Jogi was het toen helemaal niet nodig, dat zij de government Take verhoogde. “Omdat de NDP in 2010 een stabiele economie heeft overgenomen, een stabiele staatskas en een stabiele koers van SRD 2.80, -. Het was dus niet nodig”, merkt Jogi op. Volgens hem is dit niet hetzelfde als toen de regering Santokhi op 16 juli overnam van regering Bouterse. “De schulden die wij hebben overgenomen zijn niet te vergelijken met de kleine schulden die zij in 2019 overnamen van het Nieuw Front. Jogi is van mening, dat het volk de regering Santokhi de ruimte moet geven, om alles op orde te stellen. “Ik kan u zeggen, dat de president slapeloze nachten heeft, alleen omdat hij nadenkt, hoe hij de situatie kan verbeteren en hoe er met een lege staatskas gewerkt kan worden.” Het is volgens Jogi niet dat de regering het leuk vindt dingen te verhogen, maar het kan op dit moment niet anders. De president en de vicepresident, leggen elke dag samen met de minister van Financiën hun inzichten op tafel, om ons uit deze benarde situatie te halen”, aldus Jogi.

Jogi verklaart dat de regering niet klaagt, maar het is de realiteit, waarmee zij geconfronteerd is na de overname. “Deze regering is zwaar getroffen met problemen. Het enige wat de president vraagt, is dat het volk meewerkt en geduld betracht, zodat wij Suriname weer gezamenlijk tot ontwikkeling kunnen brengen. Er is geen geld, dus we gaan even moeten doordrukken”, aldus Jogi. Doordat de government take als een donderslag bij heldere hemel is aangekomen bij de samenleving, is vooralsnog besloten om de verhoging nog even aan te houden.

More
articles