Wereldwijd hebben COVID-19 positieven 95% overlevingskans

Wereldwijd zijn erop dit moment rond de 22 miljoen COVID-19 gevallen. Het dodental ligt rond de 800.000 (5%). Cijfers die er in eerste instantie niet om liegen, maar als wij wat dieper graven, dan zien we een iets minder grimmiger plaatje. Van de 22 miljoen is bijna 15 miljoen (95%) genezen, terwijl de overige 7 miljoen nog behoort tot de actieve gevallen. Dat betekent dan er van de 7 miljoen besmette personen nog mensen kunnen genezen, maar uiteraard ook aan de ziekte kunnen overlijden. Het relatief goede nieuws is dat 99 procent van deze besmette personen slechts milde verschijnselen vertoont en 1 procent in kritieke toestand verkeert. Er zijn wereldwijd 15.6 miljoen closed cases (gevallen met een uitkomst: genezen of overleden). Daarvan is maar liefst 95 procent genezen en 5 procent overleden.

Op dit moment liggen er 13 patiënten op de IC in ons land. Tot nu toe zijn 2138 personen genezen verklaard. Het totaal aantal besmettingen in Suriname is 3077 en de teller voor actieve gevallen staat op 891. Het aantal personen in isolatie (positief) staat op 776. Er zijn tot nog toe 48 personen overleden. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de maatregelen die zijn afgekondigd door de president, strikt moeten worden nageleefd door de burgers van het land om het aantal besmettingen te laten dalen. De maatregelen zijn om ons te beschermen tegen de besmetting van het COVID-19 virus.

Daarom is het dragen van een mondneusmasker buiten het eigen huis en in het bijzonder bij het betreden van ruimten, verplicht. Het uitgangsverbod blijft ingesteld van 20:00 uur in de avond – 05:00 in de ochtend en restaurants zijn alleen open voor afhaalservice met uitzondering van terrassen waar men de algemene maatregel van 1.5 m afstand tussen de gasten en handhygiëne kan garanderen.

Verder zijn samenscholingen van groepen van meer dan 5 personen, behalve voor werk of onderwijs, verboden. Dit is ook van toepassing op feesten, inclusief huisfeesten, religieuze bijeenkomsten en begrafenissen.

Ook zijn sportscholen, contactsporten, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden (SURIBET), bars, clubs, dancings en bordelen nog steeds gesloten. Voor de contactberoepen zoals binnen de fysiotherapie, kapsalons en barbershops zijn vooralsnog toegestaan, mits er voldoende ventilatie aanwezig is in de ruimten (ramen open), de afstand van 1.5 meter tussen cliënten wordt gehandhaafd evenals de handhygiëne en het dragen van mond- en neusbedekking door alle aanwezige personen.

Vooralsnog mogen markten geopend blijven met inachtneming van de 1.5 meter afstand tussen klanten en venters, mond- en neusbedekking door een ieder die de markten betreedt, goede ventilatie en handhygiëne. Het onderwijsproces blijft gehandhaafd met inachtneming van de door het ministerie ontwikkelde COVID-19 preventieprotocollen.

De coronapandemie houdt de hele wereld in haar greep en ook in Suriname ontkomen wij niet aan deze crisis. Hoewel sommigen van ons nogal nonchalant omgaan met het in acht nemen van de preventieve maatregelen, zijn de meeste Surinamers voorzichtig en proberen zij zich zoveel mogelijk te beschermen tegen een mogelijke besmetting met dit zo gevreesde virus.

(Bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/)

More
articles