Vreemde volgorde bij benoemingen nieuwe dc’s

President Chandrikapersad Santokhi heeft achttien nieuwe districtscommissarissen (dc’s) benoemd die volgens de vicepresident Ronnie Brunwijk, nu stage gaan lopen. Professor Henri Ori, politiek analist en hoofdbestuurslid van de VHP, zei gisteren in het tv-programma To the Point, dat hij het een vreemde volgorde vindt. Ori was samen met advocate Serena Essed, te gast in het programma. ‘’Normaliter worden de dc’s door het ministerie van Regionale Ontwikkeling getraind, daarna gaan ze stage lopen en dan volgt de benoeming’’, zei Ori.

Een dc moet volgens Ori, voldoen aan een bepaald profiel, gevolgd door een periode waarin de mensen het vak leren. “Je moet de achtergrond van de mensen kennen. Er zou heel veel juridische kennis moeten zijn. Een basis zou zijn minimaal een bachelor in rechten, omdat het heel veel te maken heeft met wet- en regelgeving op lokaal niveau.”  Ori benadrukte dat hij eerbied heeft voor alle wettelijke kaders van de dc’s, maar dat hij van mening is dat dit de basis zou moeten zijn. DC’s kunnen dan wel deskundigen tot hun beschikking hebben die ze wegwijs maken, volgens Ori krijgen dc’s zoveel met wet- en regelgeving te maken dat een gedegen kennis op dit gebied noodzakelijk is.

‘’Denk maar aan alle vergunningen die worden aangevraagd’’, zei hij.

Er zijn problemen met de werving en selectie van de achttien mensen, ook de mensen die uit VHP gelederen komen.

Ori weet niet wat de haast was achter de benoemingen, maar zegt wel dat de selectieve verontwaardiging groot is bij de VHP. Vandaag zal de VHP-voorzitter volgens Ori, duidelijkheid verschaffen over de benoemingen. Volgens hem heeft de poging van de vicepresident om meer duidelijkheid te brengen in zaken, de verwarring compleet gemaakt. Ook Essed stelde dat er nu veel onduidelijk is. Volgens Essed is het over het algemeen zo dat wanneer een benoeming heeft plaatsgevonden, de persoon betaald wordt, omdat hij vanaf dat moment hoort te arbeiden in die functie. Essed zei dat het nu belangrijk is om concreet te weten wat van toepassing is op alle dc’s.

Ook zouden de beschikkingen doorgenomen moeten worden om te zien wat is afgesproken tussen de dc’s en de staat. ‘’Het grootste probleem in dit alles is het fundament op basis waarvan de benoemingen hebben plaatsgevonden en hoe politiek bedreven wordt’’, zei Essed.

“Wat er behoort te gebeuren bij alle benoemingen, is eerst profielschets maken met voorwaarden en competenties die personen moeten hebben voor een bepaalde functie.

Op grond daarvan gaan we selecteren wie in aanmerking komt en in het geval van een dc, nagaan wie gedragen wordt in het district. Het probleem ligt bij het fundament. We moeten gaan naar een technisch kabinet, maar nu zien we nog vriendjespolitiek en partijpolitiek spelen”, stelde Essed.

Ori gelooft dat de president een goede verklaring heeft, maar dat het hem verbaast dat de benoemingen op deze manier zijn gebeurt.

Vooral omdat de president vanaf het begin gezegd heeft dat deze regering respect zal tonen voor procedures. “De enige verklaring is dat het kabinet van de vicepresident iets te snel in elkaar is heeft gezet, maar de vicepresident mag niet alleen de schuld krijgen, omdat de president toch heeft toegestemd om te benoemen.

Ik begrijp dat het moeilijk zou zijn om het af te lassen, maar ergens denk ik dat de vier coalitieleiders de lijst hebben bekrachtigd, dus waarom de haast?”, vroeg Ori zich af.

More
articles