In het tv-programma To the Point, hebben advocate Serena Essed en politiek analist Henri Ori, gisteravond hun zienswijze gegeven over de benoeming van districtscommissarissen en de leden van diverse Raden van Commissarissen. Ori zei dat het mogelijk is dat er belangen spelen. Essed stelde dat het bijna evident is dat er belangen spelen. ‘’Anders hadden bepaalde zaken niet gekund’’, aldus Essed. De verklaringen van de vicepresident hebben volgens beiden voor meer verwarring gezorgd. Er werd onder meer gereageerd op het behouden van Mike Nerkust als dc van Paramaribo-Noordoost en Andy Rusland als president-commissaris bij de EBS.
“Wanneer zaken geanalyseerd worden, moet de verklaring logisch zijn. Wanneer dingen onlogisch zijn, spelen er andere agenda’s. Ik kom dan niet tot een andere conclusie dan dat er belangen spelen die paralel lopen tussen NDP, VHP en ABOP”, zei Essed.
Zij voegde eraan toe dat de NDP uit duizenden mensen bestaat en dat er daartussen, wel mensen zijn die geschikt zijn. De zaak moet volgens haar dan ook niet alleen op basis van politieke achtergrond bekeken worden. De belangrijkste dingen zijn volgens haar de competenties en de track record van de persoon.
“De samenleving is terecht geschokt, want zij wil geen deel 3 van wat er de afgelopen twee termijnen is gebeurd.” Over de Raden van Commissarissen (RvC’s) zei Essed, dat men zegt dat RvC’s politieke functies zijn, omdat de aandeelhouder van parastatale bedrijven de staat is. “De staat beoordeelt wie zitting gaat nemen in de RvC. Het is dus niet zo dat er sprake is van contracten in de zin van dat arbeidsrechtelijke bepalingen die op de RvC van toepassing zijn. Het zijn benoemingen door de staat”, zei Essed.
Er zijn wel statuten met bepalingen voor benoemingen en ook kunnen personen op basis van bepaalde gronden, ontslagen worden. Overigens heeft de RvC een toezichthoudende taak, slechts de directie houdt zich bezig met de uitvoering van projecten. Het is volgens Essed vreemd dat andere leden van de RvC wel met ontslag kunnen, maar Rusland niet. Ori zei dat het belangrijk is om een deskundig persoon te benoemen als president-commissaris. Hij gaf aan dat het gaat om energiebeleid en dat er belangen spelen, waarbij er via de Abop geprobeerd wordt om in te breken op de agenda door de keus om Rusland op de stoel te houden. “De energiebelangen worden aangestuurd door grote mannen. We moeten niet bang zijn om de dingen te noemen.”
Ori blikte ook terug naar het gesprek tussen Santokhi en Bouterse dat enkele weken voor de machtsoverdracht plaatsvond. “Wat mij bezighoudt, is wat mogelijk bij de voorbespreking zou zijn afgesproken, want kennelijk is er toch iets afgesproken. Op sociale media circuleert er een verklaring die als fake wordt bestempeld, maar er is mogelijk iets afgesproken over topfuncties. Nu moeten ze het volk en de achterban komen vertellen welke afspraken er zijn gemaakt. Ik krijg het gevoel dat er afspraken zijn gemaakt, want anders is het niet logisch hoe dit heeft kunnen plaatsvinden”, zei Ori.
Essed vreest dat hetzelfde beleid doorgaat als men zo handelt. Ori zei dat er zwaar mandaat is gegeven aan deze regering, maar dat met deze handelingen het vertrouwen in de eerste maand al verschrompelt. “De regering moet een buiging maken en corrigeren, hoe zwaar het ook zal zijn”, zei ze.
Essed zei dat voorzitters van de Abop en de VHP ervaren politici zijn en dus hadden kunnen verwachten dat het volk in opstand zou komen. Maar dat het volk zo boos zou worden, had de regering volgens Essed, niet verwacht.
‘’De samenleving is verbaasd en gechoqueerd’’, zei ze. “Ook al komt de correctie, toch is er geen geruststelling, want het motief achter de benoemingen is nog niet weggenomen. Zodra het volk niet weet wat de gemeenschappelijke belangen zijn die spelen, ben ik bang dat het volk wederom dezelfde zaken zal zien in andere vormen”, stelde Essed. ‘’Belangrijk is dat het volk kritisch en alert blijft.’’ Zij juicht het vooral toe dat binnen de partijen, leden hun stem laten horen tegen dergelijke zaken en niet meer loyaal zijn.