Miljoenen betaald om Rusland te behouden bij EBS

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft gisteren in een video ontkend, dat NDP’ers worden benoemd op belangrijke posten. In deze video reageerde de vicepresident op de huidige positie van Andy Rusland als president-commissaris bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) en stelde, dat deze er nog voor korte tijd is om projecten af te ronden. Volgens Brunswijk, mag Rusland op basis van zijn contract tot 2021 functioneren binnen de RvC van de EBS.  Met Rusland is er inmiddels afgesproken dat hij eerst de projecten afrondt en daarna vertrekt. Inmiddels is duidelijk geworden, dat een RvC-lid geen contract krijgt en hij houdt zich ook niet bezig met projecten, dat doet de directie. “Daarom kunnen wij stellen, dat ook Rusland niet gebonden is aan een contract als RvC-lid en gerust kan vertrekken, zonder enige onrust binnen de nieuwe raad te veroorzaken. Het wordt hoog tijd, dat er schoonschip wordt gemaakt binnen de verschillende RvC’s, zodat er op de juiste wijze toezicht kan worden gehouden op het beleid van het bestuur/directie en de algemene gang van zaken betreffende de onderneming en alle bedrijven die met haar zijn verbonden”, aldus een econoom tegenover ons. Jurist Antoon Karg zegt tegenover de redactie, dat bestuur en toezicht houden, kwalitatief en integer behoren te zijn. “Er kan geen tijdelijke tolerantie zijn van iemand die niet aan die vereisten voldoet.

Wanneer er harde verdenkingen van corrupte betrokkenheid of ondersteuning van corruptie zijn, is er geen overdrachtsperiode en verdient het Surinaams bedrijfsleven beter dan proefkonijn te zijn van een politiek gestuurde aandeelhouder”, zegt Karg. Wij hebben voorts vernomen, dat het in deze situatie gaat om de huidige RvC leden van de EBS, die niet willen dat informatie naar buiten komt over corruptie schandalen binnen het bedrijf. Wij vernemen ook, dat er op dit moment een groot project gaande met betrekking tot de uitbreiding van de EBS-centrale voor ongeveer USD 60 miljoen. “Dit project is zonder aanbesteding aan Dilip Sardjoe en Ottmar Sibilo gegund. Ze stellen daarom alles in het werk, zodat dit project niet wordt stopgezet, want dat risico ontstaat wel met de benoeming van een nieuwe president commissaris. Daarom moet Rusland voorlopig aanblijven tot dit “project” is afgerond”, zegt een betrouwbare bron aan De West. Naar verluidt is het bedrijf Olibis van Ottmar Sibilo door Andy Rusland binnengebracht bij de EBS en heeft hierdoor eerder miljoenen USD’s verdiend. Momenteel is het belangrijkste voor deze lui, dat het contract van de nieuwe EBS powerplant, niet uit de handen van Sibilo glipt. Ook vernemen wij, dat Sardjoe, de eigenaar van Suriname Gas and Electricity Industry en tevens agent van het Finse bedrijf Wartsila in Suriname ook miljoenen zou hebben verdiend bij Staatsolie. Sardjoe zou nu ook zijn slag willen slaan bij de EBS, daarom ondersteunt hij Sibilo bij het handhaven van Andy Rusland als president commissaris van EBS, waardoor Sibilo het powerplant project kan behouden en hij het gasproject om generatoren te leveren. Daarom was Sardjoe reeds voor de verkiezingen begonnen met sponsoren van de Abop met enorme bedragen.

Rectificatie
Op 17 augustus jl., publiceerden wij een artikel onder de kop “Miljoenen betaald om Rusland te behouden bij EBS”. In het artikel werd het volgende gesteld: “ Wij vernemen ook, dat er op dit moment een groot project gaande is met betrekking tot de uitbreiding van de EBS-centrale voor ongeveer USD 60 miljoen. “Dit project is zonder aanbesteding aan Dilip Sardjoe en Otmar Sibilo gegund. Ze stellen daarom alles in het werk, zodat dit project niet wordt stopgezet, want dat risico ontstaat wel met de benoeming van een nieuwe president commissaris”. Uit nadere verificatie is ons gebleken, dat het voormelde project niet is gegund aan Suriname Gas and Electricity Industry (SGEI) noch aan de heer Dilip Sardjoe en dat zij niet betrokken zijn bij dit project met betrekking tot de uitbreiding van de EBS-centrale. Wij bieden ‘’SGEI” onze verontschuldigingen aan voor deze omissie in onze vermelding.

More
articles