Brunswijk: ‘Geen reden voor protest, er is nog niets aan de hand’

Vicepresident Ronnie Brunswijk, heeft gisteren de samenleving via de televisie toegesproken over de ruis die is ontstaan over het benoemen van Raden van Commissarissen (RvC’s) en het handhaven van districtscommissarissen. Brunswijk zei dat de samenleving niet alles wat in de pers of sociale media verschijnt, moet geloven. Er wordt volgens hem een heisa gecreëerd dat de regering Santokhi-Brunswijk alle mensen van de NDP wil accommoderen. Er ontstond grote onrust in de samenleving toen bleek dat enkele mensen die door de vorige regering een bepaalde functie in een RvC hadden gekregen, gehandhaafd zouden worden. Naar aanleiding hiervan zou er vandaag een protestactie worden gevoerd. Brunswijk gaf aan dat er geen reden is om te protesteren, omdat er nog niets aan de hand is.

Ook de NPS heeft aangegeven, dat het niet kan dat RvC’s ingevuld worden door personen uit de vorige regering. “De NPS heeft strijd gevoerd, maar ook de andere coalitiepartijen hebben gevochten en gezegd dat er verandering moest komen en dat het niet zo kan doorgaan’’, zei Rusland. Hij zei dat exponenten die binnen de vorige regering gezeten hebben en medeverantwoordelijk zijn voor de financiële malaise waarin het land verkeert, in feite bedankt moeten worden. ‘’Deze exponenten kunnen onder onze regering niet op de eerste rij komen zitten. Dat kan niet. Het is een klap in het gezicht van het volk. Wij zullen beroep doen op de president en de vicepresident om weer aan tafel te zitten om zaken door te praten”, zei Rusland afgelopen zaterdag op een vergadering.

Ten aanzien van Andy Rusland als president-commissaris van N.V. Energiebedrijven Suriname en Mike Nerkust als districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, zei Brunswijk dat er met Rusland afgesproken is dat hij een paar projecten afrond alvorens hij opstapt. Wat betreft de districtscommissarissen (dc’s), zei de vicepresident dat 18 dc’s benoemd zijn, maar dat de tijd nog niet is aangebroken voor de oude dc’s om plaats te maken. Dit betekent dat zij dus allemaal nog aanzitten. “Ze moeten nog getraind worden en als de training is afgelopen, gaan ze naar hun standplaats en pas als Nerkust aanblijft, dan pas kan het volk opkomen”, stelde Brunswijk. Overigens gaf hij ook aan dat de president benoemd en ontslaat, waarna de oude dc’s ter beschikking gesteld worden aan de directeur of minister van Regionale Ontwikkeling en Sport.

Andy Rusland moet volgens zijn contract tot 2021 aanzitten. “Dat is zijn recht. We hebben afgesproken dat hij vervroegd plaatsmaakt. Rusland heeft ruimte gevraagd en we hebben een afspraak met Rusland om zijn projecten af te ronden en wanneer hij klaar is, gaat hij bedanken. We werken niet met pressiemiddelen, we doen dat in overleg met de zittende personen. We kunnen geen mensen zomaar naar huis sturen. We moeten de procedures volgen en conform de wettelijke regelingen handelen”, zei de vicepresident. ‘’Luister niet naar mensen die proberen om onrust te creëren, want er is nog niets aan de hand. Waarvoor gaan jullie protesteren? De regering zit nauwelijks drie weken aan. Laten we rekening houden en geen zand in de ogen van het volk strooien. Blijf rustig thuis en luister naar de regering. We willen geen dieven houden. We zijn Surinamers en ieder die een bijdrage kan leveren, moet werken”, zei Brunswijk.

door Priscilla Kia

 

More
articles