‘SRD 100 biljetten schaars omdat handelaren oppotten’

Monetaire financiering oorzaak tekort aan cash

De lokale banken kampen al geruime tijd met een tekort aan chartale SRD’s. Hierdoor kunnen niet alle ATM’s op tijd gevuld worden. Dit speelt al weken, ondanks dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS), recent een geldbezending (twee 40 ft. containers) heeft ontvangen. Naar verluidt, heerst er momenteel ook een schaarste aan SRD 100 biljetten. De redactie van De West verneemt uit betrouwbare bron, dat handelaren die grote bedragen in cash verdienen, deze zelf oppotten of verhandelen tegen een hoog winstpercentage. De handelaren geven de voorkeur aan biljetten van SRD100, omdat er dan makkelijker meer geld kan worden gekocht. Uit informatie van eerdere bronnen vernamen wij, dat ook cambiohouders SRD’s vasthouden, omdat zij met deze chartale middelen, makkelijk valuta kunnen opkopen. Ook is er een groep ondernemers die grote hoeveelheden aan SRD’s vasthoudt, omdat zij daarmee valuta kan opkopen. Voor de ondernemer is dit aantrekkelijk, omdat wanneer er een groot bedrag aan USD wordt gekocht, de wisselkoers lager uitvalt. Dit betekent dat de geldwisselkantoren een lagere wisselkoers kunnen hanteren voor bepaalde grote afnemers.

Monetaire financiering

De Surinaamse banken maakten een maand geleden bekend, dat zij kampten met een tekort aan chartale Surinaamse dollars (SRD’s), met als gevolg dat de Automatic Teller Machines (ATM’s) onvoldoende aangevuld werden. De banken gaven aan, dat dit probleem tijdelijk zou zijn. De banken waren toen overgegaan tot het opleggen van beperkingen bij contante opnames. Ook werd de opnamelimiet bij de ATM’s beperkt. De banken beloofden de burgers, dat zij samen met de Centrale Bank aan een oplossing werkten om dit probleem aan te pakken. Economen stellen dat wij inmiddels een maand verder zijn, maar de schaarste aan chartale SRD’s is niet verholpen. Het tekort aan cash geld heeft enorme consequenties voor het chartale betalingsverkeer in ons land. “De oorzaak van deze schaarste is ook te wijten aan het feit, dat in de afgelopen jaren, er veel geld is gecreëerd in het kader van monetaire financiering. Er is geld gecreëerd om betalingen te doen en er is ook weer geld gecreëerd voor het COVID-19 Noodfonds om daaruit betalingen te doen. Wanneer dan deze betalingen worden overgemaakt en vervolgens in cash worden omgezet, heeft dat gelijk invloed op de maatschappelijke geldhoeveelheid die de banken nodig hebben om de ATM’s te bevoorraden. Helaas is dat nu gebeurd en dat zorgt ervoor dat ons cash geld momenteel schaars is, want er waren nooit voldoende biljetten aanwezig tegenover de hoeveelheid die was gecreëerd”, aldus een econoom.

More
articles