Kromosoeto aangehouden wegens verduistering en oplichting

Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), is vandaag aangehouden en in verzekering gesteld door de politie. De SPSB-directeur wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting. De afdeling Fraude van de politie, is belast met dit strafrechtelijk onderzoek. Er was reeds eerder een onderzoek ingesteld naar de malversaties bij de SPSB. Kromosoeto is als verdachte aangemerkt. Naar verluidt is Kromosoeto in verzekering gesteld en wel in het kader van het strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt en de ex-minister van Financiën,  Gillmore Hoefdraad, die voortvluchtig is. Vlak voor de verkiezingen van 25 mei, had de Raad van Toezicht van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), wederom de leiding gegeven aan Kromosoeto.

De Raad van Toezicht had dit besluit genomen naar aanleiding van de uitslag van bepaalde onderzoeksrapporten van de accountants. Na een zogenaamde kritische bestudering, heeft de raad toentertijd het advies uitgebracht, aan de toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, een accountantsonderzoek in de SPSB te laten instellen.

Antoon Karg, advocaat in lid van de balie had toen via sociale media zijn misnoegen geuit over het functieherstel van Kromosoeto. Volgens Karg was het onmogelijk, dat de leiding van de bank wederom werd overgedragen aan iemand, onder wiens leiding reeds miljoenen waren verduisterd. Karg liet weten dat iemand tegen wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart, niet bevoegd is een staatsbank te leiden, maar nog meer, omdat Kromosoeto zijn eigen rechtspersoon bevoordeeld had.

More
articles