CBvS heeft alleen biljetten van SRD 5 in de kluis

Geldzending onderweg

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, heeft tegenover de media bevestigd, dat er een lading met SRD’s rond 12 juli naar Suriname zou komen. De geldzending zal waarschijnlijk vertraagd zijn, omdat deze per boot komt. Verwacht wordt dat de zending rond 18 juli binnen is. Is het geld binnen, dan zal er weer voldoende cash beschikbaar zijn voor de bevolking.

“De kluizen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben momenteel alleen biljetten van SRD 5, vandaar dat de ATM’s leeg zijn en dat banken genoodzaakt waren om de limieten te verlagen. De banken kunnen dus geen geld opnemen, omdat er geen contante middelen zijn.

Bankbiljetten in omloop per 2 januari 2020 waren SRD 2.455.679.460, per gisteren was het SRD3.500.429.460. De voorraad van de hoofdkluis (waar er normaal miljarden moeten zijn) bestaat momenteel uit kisten van SRD 5, en die bevatten ongeveer een bedrag van SRD 21 miljoen. Doordat de leiding van de moederbank niet equipt is om de bank te leiden, heeft ze ervoor gezorgd, dat de kluizen voor het eerst leeg zijn”, aldus een betrouwbare bron.

Volgens financieel deskundigen zijn er grote consequenties verbonden aan een hele nieuwe lading aan SRD’s, zo kan de wisselkoers weer onder druk komen te staan. “Normaliter met een nieuwe lading geld wordt er inflatie gecreëerd, maar de ontstane situatie met corona en de schaarste aan vreemde valuta zorgen ervoor, dat er een opwaartse druk zal worden uitgeoefend op de wisselkoersen. De hele valutamarkt is op dit moment verstoord, doordat men hun geld vasthoudt, maar je gaat wel opmerken dat er een toenemende schaarste ontstaat in de winkels want de import is ook minder. Het is ook een feit, dat de cambio’s minder valuta verkopen aan de importeurs, daardoor worden er ook minder goederen geïmporteerd. Doordat er minder valuta wordt verkocht/gekocht, lijkt het alsof de wisselkoers ook tijdelijk stabiel is. De wisselkoers lijkt tijdelijk laag, omdat er gewoonweg geen cash valuta noch SRD’s zijn, waardoor het marktproces verstoord wordt met als gevolg dat de wisselkoers daalt”, aldus een financieel deskundige.

Valuta

Deze SRD’s schaarste is ook te wijten aan de situatie met betrekking tot de verspreiding van COVID -19 en de maatregelen die werden getroffen door het COVID-19 Managementteam en de regering. Het bedrijfsleven en de lokale banken hebben hun dienstverlening moeten aanpassen, waardoor veel grote bedrijven hun chartale SRD’s niet zoals gewoonlijk, storten bij de banken. Deze chartale middelen worden normaal gebruikt om de ATM’s van de banken aan te vullen en contante betalingen bij de kassa’s te voldoen. Naar wij vernemen zijn er aanwijzingen, dat cambiohouders en de zwarte markt momenteel SRD’s vasthouden, omdat zij met deze chartale middelen makkelijk weer valuta kunnen opkopen. Ook is er een groep ondernemers die bewust hoeveelheden aan SRD’s vasthoudt, omdat zij zo makkelijker valuta kan opkopen. Ook is het zo dat wanneer er met chartale SRD’s een groot bedrag aan USD wordt gekocht, de wisselkoers lager uitvalt. Dit betekent dat de geldwisselkantoren een lagere wisselkoers kunnen hanteren voor bepaalde grote afnemers. De redactie verneemt, dat de meeste chartale SRD’s naar goudboeren zijn gegaan die USD verkochten voor de moederbank tegen een wisselkoers van ongeveer SRD12.

More
articles