Cubaanse artsen krijgen huisartsenpraktijk vergunningen

In een schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname aan minister Elias van Volksgezondheid en gedateerd 12 mei 2020 uit zij haar ernstige bezorgdheid over de vestiging van een Cubaanse huisartsenpraktijk in Suriname, kennelijk buiten de bestaande regels, wetgeving en procedures om. De Cubaanse artsen zouden worden getraind, onze voertaal zou hun worden aangeleerd, etc. Inmiddels blijkt er nu ook sprake te zijn van vrije vestiging van Cubaanse huisartsen, met een eigen huisartsenpraktijk en de geëigende reclame op de gevel zoals dat in Cuba kennelijk is geoorloofd.

Dew Sharman, VHP-parlementariër tevens arts om een reactie gevraagd, zegt dat het ministerie van Volksgezondheid vergunningen verschaft aan Cubaanse artsen in Suriname, met name: in de stad. “De afspraak was eigenlijk, dat de Cubaanse artsen zich zouden vestigen in het binnenland, om daar te werken. Maar nu zien wij, dat onze eigen Surinaamse artsen worden benadeeld”, aldus Sharman. Hij zegt dat het voor de Surinaamse artsen een klap in het gezicht is.

Volgens Sharman hebben onze artsen die met Cubaanse geneesheren  samenwerken, geen goede ervaring met ze. Hij is niet te spreken over volksgezondheidsminister, Antoine Elias, die eerder de Cubaanse artsen blijkt te waarderen, dan onze eigen landgenoten. ‘’De regering wil primaire gezondheidzorg, maar wil daarin niet investeren’’, zegt hij.

Wat het binnenland betreft zegt Sharman, dat het begrijpelijk is, dat een arts onder de huidige  omstandigheden, daar niet voor een langere periode wil werken. Destijds hadden ook de leerkrachten moeite om te werken in het binnenland. Er is toen een onderzoek uitgevoerd om uit te zoeken waarom leerkrachten zich niet daar willen vestigen. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek, zijn de problemen voor een groot deel opgelost. Volgens Sharman moet een dergelijk onderzoek ook geschieden met betrekking tot de zorg. Ook worden deze artsen volgens de VHP- parlementariër via een uitzendbureau gefacilieerd, om zogenaamd stage te lopen, alvorens zij te werk worden gesteld. “Dit is helemaal niet goed te noemen”, stelt Sharman. Hij zegt geen woorden te willen vuil maken, maar dit lijkt volgens hem meer op handel drijven en het exploiteren van artsen.

Sharman zegt dat 90 procent van onze artsen in Suriname goed is opgeleid en dat deze manier om artsen te accommoderen niet past binnen de Medische Faculteit in Suriname. De VHP- parlementariër merkt op, dat wij straks Spaans zullen moeten leren spreken, alleen om te kunnen communiceren met Cubaanse artsen. “Dus wanneer deze regering de waarde en het belang niet inziet van onze artsen die nu nog aanwezig zijn in eigen land en vervolgens doet alsof een ‘import arts’ het werk even goed of beter zal doen, dan is het gevolg, dat wij overgeleverd worden aan deze Cubanen die nauwelijks onze taal machtig zijn”, aldus Sharman. Hij is van mening, dat ook onze medische specialisten de moed nog niet hebben opgegeven en volhouden tot de verkiezingen.

More
articles