DNA mag niet beoordelen of Hoefdraad strafbaar is of niet

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is gisteren gehoord door de DNA commissie die belast is met het horen van politieke ambtsdragers. De Nationale Assemblee (DNA) heeft de commissie afgelopen week benoemd onder leiding van Oesman Wangsabesarie (NDP). De overige commissieleden zijn: Ronnie Brunswijk (ABOP), Patrick Kensenhuis (NDP), Asiskumar Gajadien (VHP), Daniella Sumter (NDP), Patricia Etnel (NPS) en Rossellie Cotino (NDP). Na het ‘verhoor’ heeft de NDP fractie de vordering van de procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath Panday in een verklaring afgewezen. Zij geeft aan dat de pg uiterst onvolledige, eenzijdige en bevooroordeelde onderbouwing heeft gegeven aan zijn vordering om de minister in staat van beschuldiging te stellen. Advocaat Hugo Essed om een reactie gevraagd, zegt dat iedereen juridische uitspraken mag doen, zonder dat zij een juridische achtergrond hebben.

Volgens de NDP-fractie bevat het verzoek van de Procureur Generaal zowel formele, alsook feitelijke onvolkomenheden , waardoor niet anders kan worden geconcludeerd, dan dat hetgeen de PG als een korte feitelijke omschrijving van het misdrijf dan wel de misdrijven heeft doen optekenen, niet de lading van aangehaalde strafrechtelijke bepalingen dekt. Essed zegt dat het opvallend is, dat er nu tegen de Wet in staat van Beschuldiging stelling politieke ambtsdragers wordt gehandeld.” In artikel 5 van deze wet staat uitdrukkelijk dat DNA  niet mag treden in de beoordeling, of er sprake is van een strafbaar feit of niet.

Maar dat is wel wat de NDP-fractie nu doet”, zegt Essed. Artikel 5 luidt als volgt: ‘De Nationale Assemblée treedt niet in de beoordeling van de gegrondheid van het aanmerken van de betreffende politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager als verdachte in de zin van artikel 19 van het Wetboek van Strafvordering, doch beoordeelt uitsluitend, of zijn of haar vervolging in politiek bestuurlijk opzicht in het algemeen belang moet worden geacht’.

De NDP-fractie zegt thans dat uit de vordering van de PG en het verweer van de minister kan worden geconcludeerd dat de PG in de door hem gehanteerde beschrijving bestemd om DNA te informeren onvolledig is geweest, niet of niet geheel juist is geweest. Verder wordt gezegd dat de PG een onvolledige, eenzijdige en bevooroordeelde onderbouwing vordering heeft ingediend, welke nimmer een zwaarwichtig besluit, als dat van het in staat van beschuldiging doen stellen, tot stand kan brengen. De NDP-fractie heeft het verzoek van de PG afgewogen tegen het algemeen belang en besloten het verzoek om de minister in staat van beschuldiging te stellen, af te wijzen. Hoefdraad wordt verdacht van elf strafbare feiten. Nu de commissie de bewindsman gehoord heeft, zal hierover verslag worden uitgebracht aan De Nationale Assemblee. Volgens Hoefdraad zou de PG politiek bezig zijn en zaken niet in goed context gebracht. Essed zegt dat dergelijke uitspraken een belediging naar de PG zijn. Hij zegt dat hoewel hij de personen in kwestie kwalijk neemt, het hem niet verbaast, omdat de coalitie een broertje dood heeft aan de waarheid.

 

More
articles