VHP doet voorstellen voor normalisering onderwijs en economie

‘Gefaseerd opheffingsplan Lockdown Suriname’

Tijdens een persconferentie gisteren in het centrum van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) hebben de bestuursleden waaronder, VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, Dew Sharman, Reshma Mangre, Cedric van Samson en Ronny Aloema gesteld, dat de VHP door middel van een gefaseerd plan, heeft voorgesteld, de Covid-19 maatregelen in drie fasen aan te passen en vervolgens op te heffen. “De VHP gaat uiterlijk maandag het gefaseerd opheffingsplan Lock down Suriname “1.5 meter samenleving” aan de overheid overhandigen”, deelde voorzitter Santokhi mee.

De eerste fase zou volgens de partij op 11 mei moeten ingaan, waarbij geldt dat de avondklok tussen 00.00 uur middernacht tot 6.00 uur in de ochtend duurt, zodat er veel meer werk verzet kan worden. Ook stelt de VHP voor, om alvast de kleine ondernemingen en de crèches weer heropenen. De leden Aloema en Van Samson merkten op dat er heel veel spanningen zijn ontstaan door de avondklok en dat de coronacrisis de economie in het land alleen maar heeft verslechterd economie en  met rasse schreden laat achteruit gaan. “Vooral op plekken, waarbij meerdere personen in een huis wonen”, aldus Aloema.

In de tweede fase, zouden scholen hun deuren kunnen heropenen, met de in achtneming van de ‘social distancing’ maatregel. “Op sommige niveaus kunnen de leerlingen een driedaagse scholing krijgen, wat hetgeen zeggen drie dagen per week wordt er les gevolgd”, stelde Mangre die ook voorzitter is van onderwijsvakbonden. Hierdoor kunnen kleinere klassen gevormd worden.  Mangre is van mening, dat dit schooljaar nog te redden valt. De middelbare scholen zijn nog redelijk op schema. Verder stelt de VHP ook voor, dat de restaurants worden heropend, met duidelijke ‘social distancing’ adviezen. Ook dat men zich met maskers op het gezicht in het openbaar vervoer begeeft. De partij adviseert ook, het samenscholingsverbod aan te passen en op te heffen. Sharman merkte op, dat men nu gewoon samenschoolt, zonder dat er nieuwe Covidgevallen zijn. Het gevaar van ‘community spreading’ is volgens hem niet reëel. “De aangepaste avondklok blijft nog gelden”, aldus Sharman.

In de derde fase, die volgens de partij op 1 juni moet ingaan, wordt voorgesteld, discotheken, cafés en recreatieoorden open te stellen . Ook het luchtruim zou heropend kunnen worden met een duidelijk reisbeleid. Aloema is van mening, dat er wel een advies moet gelden, om ‘niet essentiële’ reizen te vermijden. Sportactiviteiten, met name: de betaalde takken van sport, zouden moeten herstarten. “Sporters en touroperators lijden zwaar onder de coronamaatregelen”, merkte Aloema op. Volgens hem hebben zij 0 inkomsten, omdat zij niet actief werken.

Santokhi is van mening, dat indien de lock down blijft voortduren, de economische crisis zal verergeren, misschien erger dan Covid-19 zelf. Hij riep daarom de regering op, een speciale commissie in te stellen, waarin vertegenwoordigers van de overheid en de verschillende segmenten van het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn. Deze commissie zou vervolgens een gedegen plan dienen op te stellen met adviezen en aanbevelingen, hoe de economie gefaseerd op gang gebracht kan worden, zonder de coronamaatregelen geweld aan te doen.

 

More
articles