VHP, BEP en VVD delen ontwikkelingsvisie met samenleving

De politieke partijen VHP, BEP en de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) hebben gisteren deelgenomen aan de derde serie van de economische dialoog tussen politieke partijen, welke georganiseerd wordt door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in samenwerking met de ICT Associatie Suriname en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). De VHP werd vertegenwoordigd door Danny Lachman, de BEP door haar voorzitter Ronny Asabina en VVD door Regillio Talea. De panelleden waren Steven Debipersad van de VES en Steven Couitinho, directeur van De Surinaamsche Bank. De thema’s die de partijen minimaal moeten behandelen, zijn productie diversificatie en werkgelegenheid, fiscaal beleid, monetair beleid, sociaal beleid en het overheidsapparaat. Met een schets van de huidige economische situatie van Suriname, begon Lachman de presentatie namens de VHP. Hij gaf aan dat ons land op de rand van een faillissement staat en er een radicale beleidsombuiging nodig is. Dat vergt een realistisch plan met minimale offers, waarbij ook internationale hulp nodig zal zijn. Belangrijk is dat de koers gestabiliseerd wordt en de inflatie beteugeld wordt. Om dit te kunnen doen, betekent het dat de vele leningen geherstructureerd moeten worden. Lachman zei dat de regering eventueel weer aan de tafel moet met deze instituten om te kijken, of de leningen vervangen kunnen worden met een grotere looptijd en lagere rentes.

We moeten gaan van object naar subject subsidie en zwaar bezuinigen. Hiervoor is multilaterale steun nodig. Vervolgens komt de fase van herstel en groei. Hierbij zullen de toerisme sector, de agrosector, ICT, mijnbouw, olie en gas industrie en het onderwijs een belangrijke rol moeten vervullen. De VHP gaat voor goed, integer en transparant bestuur, het versterken van instituten, het belastingstelsel hervormen om het plan te ondersteunen en externe betrekkingen aantrekken ten dienste van het plan.

Asabina zegt dat er zaken zijn om de economie te versterken.

Op korte termijn de inkomstenderving te stoppen door een geloofwaardig belastingprogramma door te voeren en het belastingprogramma te hervormen. Zo wil de BEP het begrotingstekort inlopen. De anti-corruptiewet moet meteen afgekondigd worden, veel gelden die thuishoren in de staatskas mogen niet langer in zakken van politici verdwijnen. Over subsidies zei Asabina dat bedrijven eerst doorgelicht moeten worden om te zien hoeverre ze productief zijn. Daarnaast wil de BEP de informele sector onder overheidsgezag brengen, het bestuur decentraliseren en leningen herschikken. Hij sprak over de bevordering van het ondernemerschap en het ontwikkelen van het toerisme, ICT en de mijnbouwsector. De partij zal zich de eerste maand vooral richten op een stringente belastinginning- en heffingsdienst en de inwerkingtreding en handhaving van de anti-corruptiewet.

Voor de VVD is de dollarisatie van de economie een belangrijk voornemen. Talea heeft zich vooral gericht op de landbouw en het exporteren van landbouwgewassen. Om de koers van 1 op 1 te bereiken, moet ons land veel meer gaan exporteren, terwijl ook de grote fabrieken kunnen investeren in de verschillende sectoren. Ook bij diversificatie van de economie was de focus van Talea op groente in blik, het conserveren en exporteren van deze producten zodat we genoeg dollars verdienen voor een stabiele economie.

Ondernemerschap moet volgens Talea gestimuleerd worden om het groot overheidsapparaat te kunnen afbouwen. Over de concurrentie van ondernemers door de overheid zei Talea, dat dit voorkomen zal worden door de ondernemers nu echt te ondersteunen. Hiervoor moet er een speciaal fonds zijn, waaruit de ondernemers kunnen putten. Hoe groot het fonds moet zijn, kon Talea niet aangeven. Hij zei dat er eerst een registratie moet komen van alle ondernemers en de sector waarin ze willen werken. Het begrotingstekort zal aangepakt worden, door vooral te bezuinigen op het misbruik van dienstauto’s bij de overheid. Hij zei dat bijvoorbeeld alleen wagens die diesel gebruiken moeten worden gekocht in plaats van gasoline die heel snel verbrandt.

 

More
articles