Politieke partijen durven harde economische maatregelen niet te noemen

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat hij het gevoel heeft, dat politieke partijen niet eerlijk durven aan te geven, dat zij harde maatregelen zullen moeten treffen, om de economie weer op het pad van groei te brengen. Dit zei hij gisteren in gesprek met Wayne Telgt van Apintie. Ramautarsing werd geïnterviewd over het verloop van de economische debatten tot nu toe. De pijnlijke maatregelen die zullen komen, hoort hij helaas nog niet. Dat zou volgens hem kunnen liggen aan het feit dat politieke partijen denken, dat de mensen niet op ze zullen stemmen als ze nu al zeggen dat ze armer zullen worden.

Echter is dit volgens Ramautarsing een verkeerde perceptie. “Het volk is wijs genoeg om te begrijpen, dat dit de negatieve kant opgaat en correctie behoeft. Als je de indruk geeft dat er geen verarming of sociale pijn gaat komen, dan gaat het volk je niet serieus nemen. Iedereen weet dat moeilijke tijden aanbreken”, zei Ramautauring. De VES is momenteel samen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de ICT Associatie Suriname bezig met een economische dialoog tussen de verschillende politieke partijen, waarbij de partijen in de gelegenheid gesteld worden, heel duidelijk als het kan met cijfers omkleedt, uit te leggen in welke situatie we zitten en wat ze zullen moeten doen om ons zo snel mogelijk tegen de minste sociale pijn uit de crisis te halen en op groeipad te brengen.

Er zijn al twee debatten gehouden waaraan NPS, DOE, A20, SPA, STREI en De Nieuwe Wind (DNW) hebben deelgenomen. Ramautarsing zegt dat hij lichtelijk positief is, omdat de partijen steeds concreter worden in hun benadering. “Als deze trend zich voortzet, denken wij dat de politieke partijen zich beter hebben voorbereid op hun taak als ze straks aan de macht mochten komen”. Ramautarsing zegt dat het niet de bedoeling is dat partijen aan de macht komen en dan pas gaan kijken, hoe ernstig de situatie is en wat gedaan zal worden, want dan is het al te laat. “Het volk gaat straks vol verwachting stemmen op nieuwe leiders en verwacht dat er snel verbeteringen komen. Als je dan pas gaat beginnen, loop je achter en het volk zal teleurgesteld raken. Leg het volk nu goed uit, wat de situatie nu is en kom met concrete realistische benaderingen”, zegt Ramautarsing.

De NDP heeft op het laatste moment afgezegd voor deelname aan het debat. Ramautarsing zegt dat de partij geen reden heeft aangegeven in haar brief, maar neemt aan dat ze wakker zijn geworden en begrepen dat ze niet zo goed uit de bus zouden komen. Over beweringen van mensen uit kringen van de regering, dat de VES partijdig en tegen de regering zou zijn, zegt Ramautarsing dat de VES niet vandaag uitleg geeft over hoe de economie ervoor staat en dat het anders moet. “Als je niet tegen kritiek kunt of op de handjes getikt worden door blunders die gemaakt zijn, moet je thuis blijven”, stelt Ramautarsing. Over de mate waarin het gewone volk de debatten die op niveau zijn volgt, zegt de VES-voorzitter dat hij dat niet goed kan meten, maar dat de serie debatten wel worden uitgezonden op de televisie. “Ik weet niet wat het bereik is van de stations, maar ik denk dat een redelijk groot aantal mensen luistert. Of het voldoende is om hun keuze te bepalen, kan ik niet schatten. Wij doen wat wij kunnen en hopen dat het goed over komt”.

Vandaag wordt het derde debat tussen VHP, BEP en VVD gehouden. Aan het eind van de debatten zal er een terugblik volgen, waarbij de organisatie de partijen zal beoordelen en stemadvies geven voor een bepaald beleid en niet op een partij. Na afloop van de kleine debatten zal er volgens Ramautarsing een groot economische dialoog gehouden worden tussen de vier grootste partijen. De keus voor grootste partij zal gemaakt worden op basis van peilingen.

More
articles