Elias: ‘Hasrat mag zich niet meer bemoeien met VMS’

Op 4 mei 2020 heeft het ministerie van Volksgezondheid een schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) ontvangen, waarin de vereniging haar misnoegen uit over de wijze waarop zij worden bejegend door de heer Hasrat, hoofd Medische Dienst SZF. Dit schrijven is ook gestuurd naar de directeur van het Staats Zieken Fonds (SZF), Ricky Kromodihardjo. Het ministerie heeft naar aanleiding van deze brief een schrijven gericht dd. 5 mei 2020 aan het SZF, waarin het het volgende onder aandacht wilde brengen. In dit schrijven wordt onder meer gesteld het volgende: “De President van de Republiek Suriname D.D.Bouterse heeft bijzondere afspraken gemaakt met de VMS, waaronder dat de heer Hasrat, zich niet meer zou bemoeien met de VMS.  Uit een schrijven gericht naar de VMS door Hasrat blijkt, dat zulks wel is gebeurd”, aldus een passage uit de brief van minister Elias van Volksgezondheid. Elias vraagt in het schrijven aan de directeur van het SZF om aan Hasrat  te vragen, om uit respect voor de President, zulks na te laten.

Het schrijven van de VMS luidde alsvolgt:

“Tot onze grote verbazing hebben de Huisartsen een brief van dhr. H. Hasrat van het SZF (als hoofd van de Medische Dienst van het SZF) van 24 april jl. ontvangen. Zulks is in strijd met een van de bijzondere afspraken die de President persoonlijk met de VMS heeft gemaakt, namelijk dat dhr. Hasrat zich niet meer zou (mogen) bemoeien met de VMS. Desondanks heeft dhr. Hasrat zich recentelijk toch weer op een voor ons volstrekt onacceptabele wijze, zie bijgaande kopie-brief, willen bemoeien met onze Huisartsenpraktijk. Daarnaast lijkt dhr. Hasrat als hoofd van de medische dienst van het SZF zich bepaalde bevoegdheden aan te meten, die geen enkele wettelijke basis hebben en wil hij doen voorkomen dat hij/de medische dienst van het SZF de autoriteit is, die bepaalt welke maatstaven met name m.b.t. de COVID-19 aangelegenheid gehanteerd dienen te worden:

  1. Wij hebben reeds 2 maanden de nodige infectiepreventie-maatregelen conform de WHO richtlijnen in acht genomen en tot uitvoering gebracht. Thans komt het hoofd van de medische dienst van het SZF met eigen eisen.
  2. Er is geen enkel reden om te twijfelen aan de individuele deskundigheid en vaardigheden van onze leden (Huisartsen) m.b.t. de triage, infectiepreventie en voorlichtingsadviezen. Meer nog, de Huisartsen van de VMS hebben zoals bekend aan de basis gestaan van de algemene adviezen die het Ministerie van Volksgezondheid aan de samenleving geeft. Tevens heeft ons Sectiebestuur Algemeen Artsen een substantiële bijdrage geleverd aan de beslisboom voor de eerste lijn m.b.t. COVID-19. De “adviezen” van de medische dienst komen op zijn zachtst gezegd over als mosterd na de maaltijd en bovendien had die dienst die adviezen destijds desgewenst aan het Ministerie kunnen geven doch niet rechtstreeks aan de Huisartsen.
  3. Het moge duidelijk zijn dat onze leden/ dienstverleners ook vanaf het begin van de gezondheidscrisis te allen tijde beschikbaar en bereikbaar zijn voor de samenleving. Wij hebben een beroepseed afgelegd en zullen ons altijd dienstbaar opstellen naar de zieke mens. Dit kan momenteel zeker niet gezegd worden van het SZF: Gebleken is namelijk dat vanwege de sluiting en aangepaste werkwijze van de SZF-kantoren, de SZF-verzekerden vaker in de afgelopen periode met de handen in het haar zaten en zich geen raad wisten met die fysieke onbereikbaarheid van het SZF. Het is zelfs voor ons als dienstverleners niet eens duidelijk hoe wij de reguliere administratieve zaken met het SZF (inschrijvingen, afhalen van garantiebrieven, etc.) nu moeten uitvoeren. De organisatie op dit stuk naar de verzekerden en de dienstverleners laat nog veel te wensen over.

4.De mededeling van diezelfde medische dienst in voormelde brief: “Wij zullen de komende periode voor een fysieke oriëntatie ad random poliklinieken bezoeken”, wordt als een ernstige inbreuk op het grondwettelijk recht van elke praktijk voerende Huisarts (die voor die praktijk reeds een vergunning heeft verkregen van de Minister van Volksgezondheid)! Dit is volstrekt ontoelaatbaar! Het SZF, en nog minder haar medische dienst, heeft geen enkel recht op toegang tot welke praktijk van welke arts dan ook, zij maakt geen deel uit van de Inspectie. Inspectiefuncties zijn aan het Ministerie van Volksgezondheid toebedeeld en daar horen die ook thuis. Het is u bekend dat wij de poliklinieken en dienstverlening conform WHO richtlijnen reeds hebben aangepast en die niet ook zullen aanpassen naar “richtlijnen” van het SZF of enige lokale verzekeringsmaatschappij. Dit zou trouwens ook nog eens tegenstrijdigheden en chaos met zich mee kunnen brengen. De medische dienst van het SZF mist dan ook elke bevoegdheid, met welke bedoelingen dan ook, om de poliklinieken van onze Huisartsen te inspecteren en wij zullen onze leden dan ook nadrukkelijk adviseren om elke toegang van die zijde prompt te weigeren. Overigens wordt elke bezoeker van de poliklinieken, ongeacht functie of status, zonder uitzondering aan dezelfde aanmeld-, screening-en desinfectieprocedure onderworpen. Dit ter voorkoming van contaminatie en/of transmissie.

Typerend is overigens wel dat de medische dienst van het SZF, als verantwoordelijke zorgaanbieder met geen woord rept over voorraden van protective personal equipment (PPE) ten behoeve van de dienstverleners. Uit verkregen informatie blijkt dat het SZF in de beginperiode ruime voorraden aan PPE heeft aangeschaft, echter zijn dienstverleners nooit voorzien van PPE. Deze informatie is bevestigd door distribiteurs en vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid.

Juist in deze periode van een gezondheidscrisis zou de medische dienst van het SZF hooguit een goede samenwerking met dienstverleners moeten nastreven, aangezien de WHO duidelijk stelt in haar berichtgeving dat alleen in goed partnerschap deze pandemie de kop in gedrukt kan worden. Zij roept daarom juist op tot samenwerkingen binnen alle lagen van de gezondheidszorg. Het Sectiebestuur Algemeen Artsen van de VMS werkt steeds, binnen hun vakgebied, intensief samen met het Ministerie van Volksgezondheid aan een structurele aanpak van COVID-19 in Suriname, maar zal niet toestaan dat middels dreigementen van (het hoofd van) de Medische Dienst van het SZF onze hardwerkende artsen, nota bene onder deze bijzonder moeilijke omstandigheden, ook nog eens worden geïntimideerd. => Wij vragen van u, Minister, dat u ervoor zorgdraagt dat de medische dienst van het SZF zijn brief intrekt dan wel ook van het SZF vergt dat zij dergelijke handelingen zoals eigendunkelijk inspecties willen uitvoeren, per direct achterwege laat!

More
articles