Volgens de voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging(AAV), Anthony Wong, hebben verschillende aannemers, die diensten hebben verricht voor de overheid, hun gelden tot op heden niet ontvangen. Hij zegt aan dat de gelden wel worden opgenomen in de staatsbegrotingen, maar niet worden uitbetaald, of zelfs in zakken van derden verdwijnen. De voorzitter stelt dat de bouwsector de motor van een economie is, echter wordt deze kapot gemaakt door de overheid. “Als je binnenlandse aannemers in dienst neemt om projecten uit te voeren, wordt er zo geld gepompt in de Surinaamse economie. Maar de overheid werkt liever met buitenlanders en die dragen het geld weg”, aldus Wong.
Hij vertelt dat in de afgelopen jaren vooral zaken zijn gedaan met China, met betrekking tot het uitvoeren van grote projecten. “Deze manier van werken heeft geen spin off effect tot gevolg omdat de valuta werd weggedragen”, zegt de voorzitter. Een ander punt is, dat deze buitenlandse aannemers gebruik maken van onze grondstoffen. “Dus we betalen ze niet alleen voor de geleverde diensten, ze kopen onze producten weer zelf op.”, zegt Wong. Volgens hem zorgt deze manier van werken ervoor, dat bedrijven over de kop gaan en er noodgedwongen voor kiezen hun deuren te sluiten.
Wong zegt dat er tal van projecten zijn opgestart, echter konden deze niet worden afgemaakt, omdat de gelden daartoe er niet zijn. “Kijk maar naar de vele gebouwen die er verlaten bij staan, omdat de overheid niet verder kon betalen”, zegt de voorzitter. Hij verklaart dat er wordt gedaan aan kapitaal vernietiging. Wong merkt op dat er binnen de sector ook gebruik wordt gemaakt van goedkope krachten, hetgeen de sector verder vernietigt. ‘Surinamers moeten ook gaan werken aan hun mentaliteit, omdat hij op de hoogte is van de vele klachten”, aldus Wong.