Burgers ergeren zich aan koers autohandelaren

Burgers die een autoaflossing hebben lopen, raken maandelijks geconfronteerd met een andere wisselkoers. Volgens hen hanteren de autohandelaren hun eigen wisselkoers en deze ligt in de meeste gevallen veel hoger dan de cambiokoers. Dit terwijl er volgens de autobezitters recentlijk de wet valutaverkeer is aangenomen. Deze geeft duidelijk aan, dat alle schulden die in valuta waren vastgesteld moesten worden omgezet in SRD en dan wel tegen de door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bepaalde koers. “Het lijkt erop dat autohandelaren goden zijn in dit land en dat niemand tegen ze kan optreden”, stelt een burger tegenover de krant.

Volgens haar moest zij haar autolening de vorige maand aflossen tegen een wisselkoers van SRD 12,-. Echter wordt er deze maand een koers van SRD15 gehanteerd voor de US-dollar. Dit terwijl de koers bij de cambio’s nog SRD 10 is. “Als dit het geval is, dan had je de voormalige situatie liever zo gelaten en dan kon ik zelf mijn valuta gaan kopen. Nu heb ik een enorme hoge koers en ik kan nergens mijn harde valuta kopen”, zegt de burger.

Volgens haar geeft deze wet de autohandelaren juist meer ruimte om woeker winsten te maken.

“Behalve dat ze de prijzen van de auto’s opschroeven, hanteren ze ook nog hun eigen wisselkoers. Je kunt nergens terecht om je klacht te deponeren”, aldus de burger.

De minister van Handel, Transport en Communicatie, Stephen Tsang, had eerder in een radioprogramma aangeven, dat het moeilijk is op te treden tegen ondernemers die hun eigen koers hanteren. Omdat er volgens hem geen richtkoers zou zijn en omdat er een overgangsperiode zou zijn vastgesteld voor het ingaan van deze wet. Het is nog niet bekend of er intussen vanwege het ministerie een plan van aanpak gereed is om dit probleem te kunnen aanpakken.

More
articles