NPS heeft strategie om Suriname uit greep corruptie te halen

De Nationale Partij Suriname (NSP) heeft in haar verkiezingsmanifest 2020 getiteld: ‘Dray anu pâr’ boto: Mek’ wi set’ Su baka’, een strategie ontwikkeld om Suriname uit de greep van corruptie te halen. “Ofschoon er een anti-corruptiewet door DNA is aangenomen, wordt deze niet toegepast. Zij die corrupte handelingen plegen en daarop worden betrapt, worden beloond met de functie “Adviseur van Staat” of worden in andere hoge functies geplaatst door de huidige president. Van vervolging komt er niets terecht. De “klokkenluiders” van gepleegde corrupte daarentegen zijn niet beschermd en als men doorheeft wie de informatie heeft laten uitlekken, worden er zeer rancuneuze maatregelen tegen deze personen getroffen”, zegt de NPS in haar manifest.

Het plegen van corruptie schijnt volgens de NPS zich tot norm te verheffen in onze samenleving. Het voorbeeld dat door beleidsmakers gegeven wordt aan de jeugd, maakt dat we, met betrekking tot immoreel en onethisch gedrag, ons als samenleving zeer bezorgd moeten maken over de komende generatie beleidsmakers. De NPS wil deze situatie keren, en zal door middel van de uitvoering van een breed gedragen anti-corruptie strategie ons land uit de greep van corruptie halen. De strategie berust op de overtuiging, dat het klimaat voor corruptie gecreëerd wordt, en dat deze door middel van hervorming van regelgeving en instituten kan worden ingedamd.

De specifieke maatregelen die genomen zullen worden zijn herziening van de comptabiliteitswet, invoering van een aanbestedingswet, invoering van een overheidsinvesteringenwet die richtlijnen cq. voorwaarden geeft voor overheidsinvesteringen, uitvoering van een nationaal integriteitsplan, introductie van integriteitstrainingen op Middelbare Scholen en de introductie van een integriteitscode bij ambtenaren, leidinggevenden en RvC’s van staatsbedrijven.

Verder het fuseren van de Rekenkamer en de Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD) in een autonoom Instituut voor Integriteit en Controle, en verruiming van de zelfstandigheid en bevoegdheden.

De invoering van een gedegen en breed gedragen anti-corruptiewet, waarin corruptie duidelijk is omschreven, duidelijke strafmaten zijn geformuleerd, de klokkenluiders beschermd worden en waarin zowel de vrager als de aanbieder van corruptie verantwoordelijk gesteld worden. Ook de inrichting van nodige structuren om deze anti-corruptiewet toe te passen, de richting van een anti-corruptie instituut en toetreding tot de UNCAC, en volledige uitvoering van de Inter-Amerikaanse Anti-Corruptie Conventie, behoren tot de maatregelen van de NPS.

Corruptie wordt wereldwijd gezien als een rem op economische ontwikkeling. Het zorgt voor inefficiënties in productieprocessen, en is een van de drijvers van armoede. Corruptie is antiproductief, en zorgt er ook voor dat het concurrentievermogen van een land aanmerkelijk afneemt. Zonder twijfel viert corruptie hoogtij in Suriname. Corruptie wordt o.a. ingedamd waar er scheiding van machten is, “checks en balances”, transparantie, een goed rechtssysteem, duidelijke verantwoordelijkheden, en regels en beperkingen. Corruptie kan moeilijk gedijen waar een democratische cultuur is ingebed, eerlijke concurrentie heerst, en een goed controlesysteem met een optimale informatievoorziening aanwezig is.

More
articles