STREI nummer 1 op het stembiljet

In verband met de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei aanstaande, is er vanmorgen conform artikel 53 lid 1 en artikel 69 lid 1 van de kiesregeling een openbare zitting gehouden, waarbij de plaatsbepaling op de verzamellijst heeft plaats gevonden op het districtscommissariaat Paramaribo Noord- Oost. De deelnemende politieke partijen mochten door middel van een loting de volgorde van de verschillende partijen op de lijst bepalen. Zo is de politieke partij Strei! op nummer 1 van het stembiljet komen te staan. De andere partijen staan op de lijst als volgt: SPA nummer 2, PL nummer 3, PRO nummer 4, SDU nummer 5, A20 nummer 6, DA91 nummer 7, NDP nummer 8, PALU nummer 9, Doe nummer 10, Abop nummer 11, VHP nummer 12, BEP nummer 13, VVD nummer 14, NPS nummer 15 en de HVB nummer 16.“De stembiljetten worden hierna gedrukt”, aldus de districtscommissaris Mike Nerkust.

Er was eerder gemeld, dat stembiljetten reeds naar het binnenland waren gebracht. Volgens de burgervader zijn deze geruchten bedoeld om de samenleving op het verkeerde been te zetten, en dat is niet correct. “De stembiljetten worden nu opgemaakt.” Hij verteld dat zij later op de dag alle informatie van de politieke partijen en de nummers naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zullen sturen, zodat de stembiljetten kunnen worden gedrukt. Hij benadrukte dat al het andere “nieuws” niet op waarheid berust.

De volgende stap van het commissariaat is nu het sorteren en het ordenen van de colportagekaarten (stemkaarten). Dit zijn de kaarten die de mensen moeten gebruiken op de dag van de stemming. De landelijke uitreiking van de stemkaarten begint op 30 april in de ochtend. De kaarten worden als volgt uitgereikt: eerst aan de president, de vicepresident, de voorzitter van De Natio-nale Assemblee en daarna aan de rest van de stemgerechtigden in Suriname. Het eerste traject duurt twee weken, vervolgens wordt er nog een week nagegaan of er nog verstrekt moet worden. Daarna bevinden de kaarten zich op de bestuurskantoren in de verschillinde ressorten van alle districten, voor de mensen die nog niet in aanmerking zijn gekomen een kaart te bemachtigen.

door Adiën Samuel

 

More
articles