Franse autoriteiten vrezen meerdere Covid-19 besmetting langs grensrivier

De Franse autoriteiten vrezen voor meerdere Covid-19 besmetting te Grand Santi langs de Lawarivier. Naar verluidt treffen de Franse gezondheidswerkers de nodige maatregen naar aanleiding van de 150 mogelijke besmettingen. Eerder werd gemeld, dat het om 12 positieve besmettingen in Gran Santi ging. De dorpen Mofina Kakagimi, Tonka en Mafoutou zijn momenteel geheel afgegrendeld en ook is er een straatverbod. Ofschoon de dorpen niet ver zijn van het Stoelmaneiland, heeft het hoofd van het Covid-19 managementteam, Danielle Veira, de poli aldaar gesloten, omdat het vermoeden bestaat, dat tenminste 1 persoon van de 12 positieve gevallen, in contact zou zijn geweest met iemand op Surinaams grondgebied. De Medische Zending (MZ) bevestigt dit, en zijn er personen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en medici naar het gebied vertrokken.

“U weet dat wij ook aan de oost- en westgrens en natuurlijk in het zuiden enkele maatregelen zouden treffen. Deze tocht van de Medische Zending moet u zien als één van de maatregelen, waarbij we erop uit getrokken om de plaatselijke situatie te bekijken en natuurlijk, indien nodig, testen af te nemen”, zei Veira.

Gezien de situatie in de grensgebieden zorgen baart, heeft president Bouterse besloten later op de dag mededelingen aan het traditioneel gezag, medici, regeringsfunctionarissen en het managementteam te doen. De regering is ervan overtuigd, dat er verhoogde maatregelen in het gebied dringend vereist zijn. Ook met de Franse autoriteiten zal er worden overlegd met betrekking tot de maatregelen die genomen moeten worden. Of de medici beschikken over voldoende middelen om een mogelijke uitbraak aldaar aan te pakken, is tot nog toe niets bekendgemaakt.

More
articles