Tsang: ‘Optreden tegen winkeliers nog niet mogelijk’

Volgens de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, is het nog niet mogelijk sancties te plegen tegen winkeliers die aan prijsopdrijving doen, omdat er vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog geen officiële richtkoers is gegeven. Dit maakte Tsang gisteren in een radioprogramma kenbaar. Volgens hem is de koers van SRD7,52 voor een US-dollar niet de officiële koers en moet deze nog bekendgemaakt worden. Tsang zegt dat de koers nog bekend gemaakt moet worden door de CBvS, alvorens er vanwege zijn ministerie beleid kan worden gemaakt op dit stuk.

“Als we de winkeliers vragen op basis waarvan zij hun prijzen hebben aangepast, krijgen we te horen dat ze de goederen hebben gekocht tegen een hoge koers. Dit is moeilijk na te trekken, dus kunnen we nu geen sancties treffen tegen hen”, aldus de minister. Volgens Tsang betreft een ander probleem de overgangsperiode van een wet.

“De wet valutaverkeer is pas aangenomen en heeft een overgangsperiode van dertig dagen, dat maakt dat het lijkt alsof deze niet echt werkt”, zei hij. Tsang is van mening, dat er in de toekomst een wetswijziging zou moeten komen hierin. Volgens de minister heeft de nieuwe wet wél gewerkt, omdat de koers weer naar beneden is gegaan. “Zonder deze wet was de koers misschien al ruim boven de SRD 20, maar nu merken we dat hij nu pas stijgt naar SRD13,50”, aldus Tsang. De minister zei zich bewust te zijn, dat de koers weer stijgt, maar belooft dat vanwege de CBvS spoedig een officiële koers bekend zal worden. Volgens hem is de moederbank het desbetreffende orgaan dat de koers vanaf het ingaan van de nieuwe wet bepaalt en ook de controle op de naleving heeft. Ook de autohandelaren zullen volgens de minister worden aangepakt, als er een richtkoers is aangegeven.

More
articles