Centrale Bank verkoopt SDR deviezenreserve IMF voor betaling Oppenheimer-lening?

Naar verluidt is de regering Bouterse druk in de weer om de speciale deviezenreserve (SDR) die Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft, te verkopen of is in onderhandeling, deze te verkopen. De opbrengsten van deze verkoop zullen naar wij vernemen worden ingezet om de rente van tussen de 26 en dertig miljoen US dollar voor de Oppenheimer-obligatielening van 2016 te voldoen. Volgens de laatste informatie van het IMF, had Suriname USD 22.97 miljoen aan Special Drawing Rights (SDR) beschikbaar. Volgens onze bron zal hiermee de rente-aflossing van de 1ste Oppenheimer obligatielening, gedaan worden. Een potentiële ‘default’ van Suriname op 26 april 2020 wordt hiermee vermeden. Dit had de CEO van de Surinaamsche Bank ook al aangehaald tijdens de discussieavond van Kenniskring de afgelopen dinsdag. “Als de Staat over 5 dagen niet in staat is om de rentes te betalen, krijgen we een downgrading naar Default”.

Dit zei hij naar aanleiding van de kredietwaardigheid van Suriname die door Fitch en Standard & Poor’s zijn afgewaardeerd naar CCC+, oftewel “hoog risico of junk”. Default krijgen landen die hun schulden niet terug kunnen betalen.

Special Drawing Rights oftewel speciale trekkingsrechten, zijn een vorm van makkelijk verhandelbare certificaten die door het IMF worden uitgegeven en die onafhankelijk staan van koersschommelingen tussen munten van verschillende landen. Hierdoor kunnen zij dienen als een gemeenschappelijke basis van betaling, zonder dat de munt van een land de internationale standaard wordt en dat land dus een bevoorrechte positie geniet. SDR staan onder beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en zij alleen kan onderhandelen, ten aanzien van de verkoop. Deze verkoop betekent ook, dat de moederbank de staat opnieuw voorziet van een lening, aangezien het de bedoeling is, dat de Oppenheimer rente hiermee wordt betaald. Dat wil zeggen, dat de Centrale Bank wederom de staat te hulp schiet in haar betalingsverplichtingen. Op de meest recente weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (9 april) had de staat Suriname SRD 232, 4 miljoen aan SDR’s staan. Omgerekend op basis van de door de moederbank gehanteerde wisselkoers van 7,396 staat dat gelijk aan circa 31, 3 miljoen US dollar. Naar wordt vernomen heeft Suriname zijn SDR’s voor een bedrag van circa 22 miljoen US dollar verkocht.

More
articles