Baidjnath-Panday: ‘DNV heeft onbevoegd opgetreden’

Volgens de procureur-generaal (pg) mr. Roy Baidjnath-Panday, heeft het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) onbevoegd gehandeld in de kwestie waarbij zijn leden afgelopen donderdag een inval hebben gepleegd in een woning aan de Zirkoonstraat. De bewoner Rodney Cairo, heeft hierna aangifte gedaan en via zijn advocaat een brief laten richten aan de pg. “Wij hebben officieel een brief gekregen van Rodney Cairo. Daaraan voorafgaand, hebben we vanuit andere bronnen informatie gekregen, van wat zich heeft afgespeeld op 20 april. Op basis van discrete informatie, hebben wij een brief gericht aan de politie-inspecteur van de afdeling Kapitale Delicten, waarin gevraagd wordt om vanwege de ernst van wat is gebleken, het onderzoek over te nemen en nodige onderzoek verrichtingen ter hand te nemen”, zei Baidjnath-Panday. Over de wettelijke taakstelling of bevoegdheid van DNV, zei de PG dat voor zover hem bekend is, het uitsluitend belast is met alles wat te maken heeft met de nationale veiligheid in het kader van het verzamelen van informatie, het analyseren van informatie en het komen tot bevindingen in het kader van kwesties die te maken hebben met nationale veiligheid van het land. Indien de bevindingen zouden duiden op gepleegde of te plegen strafbarre feiten, dan dient het DNV deze informatie volgens de pg, te kanaliseren naar de politie, die voor ons land de enige instantie is, welke  uitgerust is met algemene opsporingsbevoegdheid.

“Een andere instantie in Suriname is niet uitgerust met de bevoegdheid, zoals neergelegd in het Wetboek van Strafvordering om in algemene zin opsporingsverrichtingen tot stand te brengen”, stelde de PG.

Over het binnentreden in de woning van Cairo, zei de procureur generaal, dat als het relaas klopt, het DNV zeer onbevoegd heeft opgetreden en dat het geen enkele wettelijke basis heeft om binnen te vallen, doorzoekingen te doen en sterker nog om mensen aan te houden, omdat dat uitsluitend een bevoegdheid is van de politie. “Er is een presidentieel besluit geslagen waarin de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) en het Bureau Nationale Veiligheid, zijn samengevoegd in het DNV. Uitsluitend en alleen ingesteld om informatie in te winnen te analyseren en te komen tot bevindingen in het kader van kwesties die te maken hebben met nationale veiligheid van het land”, aldus Baidjnath-Panday.

More
articles