USD 326 miljoen Kasreserve eindelijk op buitenlandse rekening

De USD 326 miljoen aan vreemde valuta kasreservemiddelen, die nog over waren, zijn inmiddels belegd in onder andere Amerikaans waardepapier bij Raymond James en Wells Fargo en in goud bij de Royal Canadian Mint. Deze vreemdevaluta kasreservemiddelen zijn nu allemaal op ‘ringfenced’ rekeningen, hetgeen inhoudt, dat er gezamenlijke handtekeningen nodig zijn van de banken en de Centrale Bank van Suriname, om aan deze middelen te komen en bijvoorbeeld te beleggen. “Het betreft de ringfencing van de overgebleven kasreserve middelen en die zijn nu eindelijk veiliggesteld, conform voorschrift in het buitenland. De contracten voor de terugbetaling van de “gebruikte valuta kasreserves zijn nog niet getekend. De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) zal zich nu beijveren om ook dit gedaan te krijgen”, zegt de voorzitter van de SBV, Eblein Frangie tegenover De West.

Verder zegt de voorzitter, dat de vordering op de Centrale Bank van Suriname (CBvS) overeind blijft, maar ze is inderdaad nog niet geformaliseerd. “ Er is een bestaande rechtsrelatie en ze moeten terugbetalen. In het contract zal moeten worden geregeld, hoe de terugbetaling zal moeten geschieden (uit welke cashflow) en de looptijd”, aldus Frangie.

Het Strategic Investment Committee (SIC), heeft op vrijdag 17 april 2020, het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging en de Centrale Bank van Suriname geïnformeerd, over de veiligstelling van de vreemde valuta kasreservemiddelen. Bij de installering van het SIC in 2019, werd de Surinaamse Bankiersvereniging, vertegenwoordigd door mevrouw Magalie Loswijk-Keerveld en de heer Sean Husain, nu wijlen. Thans hebben zitting in het SIC namens de Surinaamse Bankiersvereniging, de heer Steven Coutinho, de heer Almar Giesberts, en mevrouw Magalie Loswijk-Keerveld als plaatsvervangend lid. De heer Rakesh Adhin zit het SIC voor namens de Centrale Bank van Suriname. De Surinaamse Bankiersvereniging is sinds februari 2020, bezig met het realiseren van het zogeheten ringfencen van de overgebleven vreemde valuta kasreservemiddelen, nadat bekend werd dat een deel van deze kasreservemiddelen van de banken, oneigenlijk was “gebruikt” door de Centrale Bank van Suriname. “De huidige governor van de Centrale Bank van Suriname, de heer Maurice Roemer, en de SIC-voorzitter, de heer Rakesh Adhin, hebben zich naar verluidt enorm ingezet om het ringfencen van de resterende kasreservemiddelen, te finaliseren. Met het ringfencen van de vreemde valuta kasreservemiddelen, zijn de aan de commerciële banken toebehorende middelen, veiliggesteld. Dit is zeker een mijlpaal, omdat hiermee de spaargelden van het publiek zijn veiliggesteld na een periode van onzekerheid”, aldus de bankiersvereniging in een persverklaring.

 

More
articles