Godo spreekt geruchten over niet uitkeren valuta tegen

‘Kwaadwilligen verspreiden al geruime tijd valse berichten’

Volgens de directeur van Godo, Percy Clenem, klopt het niet dat valuta rekeninghouders hun gelden in Surinaamse dollars (SRD) uitgekeerd krijgen. Eerder werd gemeld dat rekeninghouders werden gedwongen om hun valutapenningen op te nemen in SRD. Volgens deze mensen kregen ze bij de kassa te horen, dat zij niet over hun vreemde valuta zouden kunnen beschikken, maar inplaats daarvan SRD zouden ontvangen en wel tegen de bankkoers. Dit zou kwaad bloed hebben gezet bij de rekeninghouders, waarna ze naar de media stapten. “Het zou gaan om een bewuste donderdag, waarbij de banken twee dagen daarvoor al gesloten waren, wegens onduidelijkheden met betrekking tot de toen pas aangenomen valutawet”. We hebben toen besloten die donderdag wel open te gaan, omdat we onze klanten tegemoet wilden komen. Echter hebben we ze meegedeeld, dat er nog geen duidelijke instructies waren gegeven, dus we nog niet zouden overgaan tot het uitkeren van vreemde valuta. We hebben de mensen toen gezegd, dat indien ze dringend geld nodig hadden, we ze tegemoet konden komen met SRD. Maar het klopt niet, dat we de mensen zouden hebben verplicht, hun tegoeden in SRD op te nemen. Het was een keuze die wij aan de mensen hebben voorgehouden en tegelijkertijd een tegemoetkoming”, aldus Percy Clenem.

Hij zei dat de geruchten over dergelijke handelingen gepleegd door Godo, niet nieuw zijn. “Sedert maart gaan deze geruchten. Toen was de valutawet nog niet eens aangenomen. Het zijn kwaadwilligen die valse berichten verspreiden, om de bank in een kwaad daglicht te plaatsen”, zegt Clenem.  Volgens hem zijn er veel klanten, die hun AOW vanuit het buitenland ontvangen, echter hebben zij nooit enig probleem ondervonden, bij het willen opnemen van hun gelden. “Ook met de mensen die naar de media zijn gestapt is er contact gemaakt, maar zij geven aan dat ze niet in de bank zijn geweest en het van derden buiten de bank hebben vernomen”, aldus Clenem.

Volgens Clenem ontkent hij niet, dat er een tekort aan valuta zou zijn geweest, maar dat dit een probleem van haast alle banken was. “We waren genoodzaakt restricties toe te passen, maar ook daarop werden er uitzonderingen gemaakt. Als het klanten waren die gewend zijn een bepaald bedrag maandelijks op te nemen, konden ze altijd over hun valuta beschikken”, aldus de directeur. Hij stelt dat intussen dit tekort is weggewerkt en dat mensen volop over hun gelden kunnen beschikken.

“Er werd ook beweerd dat onze pinautomaten niet functioneren. Maar die situatie ontstond doordat er een rush ontstond. Daarna waren ze weer normaal in werking. Ik blijf het zeggen, dat de mensen persoonlijk contact met ons moeten opnemen, omdat er individuen zijn in de gemeenschap die baat blijken te hebben bij vals nieuws”, zegt Clenem.

More
articles