VHP klaar voor machtsovername

De VHP is klaar om de leiding in Suriname over te nemen. VHP-voorzitter Chan Santokhi, heeft gisteren in het televisieprogramma To the Point aangegeven, dat de partij in het traject naar de verkiezingen toe, een grote uitdaging moest aangaan om de partij te transformeren naar een grote nationale partij, met diversiteit en de participatie van de VHP in alle districten met structuren. Hoewel de transformatie geen gemakkelijk proces was, moest het traject volgens Santokhi voortgezet worden. “Transformatie is geen makkelijk proces in een multi-etnische samenleving, waar met name als het gaat om verkiezingen, dingen etnisch beginnen te worden en dat moet je goed begeleiden”, zei Santokhi.

Volgens hem moest er intern ervoor gezorgd worden dat de regelgeving er was en dat de statuten aangepast werden. Santokhi zei dat hij de verbroedering van Jaggernath Lachmon en Johan Pengel heeft voortgezet, maar dan binnen de VHP. De transformatie is niet zonder weerstand tot stand gekomen, maar Santokhi is van mening dat er meer weerstand zou zijn als het niet goed is aangepakt.

“Natuurlijk moesten we bruggen slaan, want mensen moeten ruimte creëren en de politiek gaat gepaard met positie en macht. We zijn niet gevrijwaard gebleven van incidenten. Bepaalde mensen zagen een bepaalde positie weggelegd, maar we moeten strijd leveren om het land te redden. Als je eenmaal in de regering bent, heb je iedereen nodig en we gaan voor positieverbetering van alle Surinamers”, zei Santokhi. De transformatie is volgens Santokhi niet alleen voor de verkiezingen, maar voor de partij, waarbij de VHP een leidende rol zal hebben in het proces van transformatie binnen de politiek.

De VHP heeft een plan voor de wederopbouw van Suriname. De eerste maatregelen zullen gericht zijn op de economie, onderwijs, gezondheid en investeringen. Om investeerders aan te trekken, zullen er volgens Santokhi incentives voor hen gecreëerd moeten worden om te kunnen produceren. Dit houdt in, dat zij geen belasting hoeven te betalen en dat zij de goederen die nodig zijn voor de productie invoerrechtenvrij mogen importeren. “We moeten beginnen bij de agrarische sector. Daar kunnen we binnen 6 maanden geld verdienen, omdat in het caraibisch gebied een grote vraag is naar voedsel”. Daarnaast moeten we volgens Santokhi alle schulden op een rij plaatsen en gesprekken voeren met de financiers. Volgens hem zijn de internationale organisaties wel bereid om waar nodig de leningen te herschikken. Tot slot kan een goed diasporabeleid ook geld genereren voor de ontwikkeling van diverse sectoren in het land.

Santokhi deelde mee dat de regering goede maatregelen heeft getroffen met betrekking tot het coronavirus, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de regering geen maatregelen treft die groteren problemen gaan creëren. Hij noemde hierbij de Wet Uitzonderingstoestand die de regering de ruimte geeft om de bankwet terzijde te leggen en te komen aan de voorschotten die zijn overgebleven bij de Centrale Bank en de handelsbanken. Dat is volgens hem misbruik maken van Covid-19. Ten aanzien van de verkiezingen hoopt hij dat de regering met wijsheid handelt en goede maatregelen treft, zodat de verkiezingen goed verlopen. In dien er dreiging is en de verkiezingen niet door kunnen gaan, verwacht Santokhi dat de regering met alle politieke partijen aan tafel gaat om de dreiging te bekijken en naar mogelijke oplossingen te zoeken. “Indien de verkiezingen toch verschoven moeten worden, moeten we weten tot wanneer en hoe het bestuur in die tussenperiode eruit zal zien”.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles