Regering veegt voorstellen belastingadviseurs van de tafel

Veel bedrijven en andere ondernemingen verkeren momenteel in een financieel economische dip, echter is dit verergerd door de toenemende onzekerheid vanwege doorgevoerde maatregelen zijdens de overheid om het Covid-19 virus te bestrijden. De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) heeft vorige week een brief aan Gillmore Hoefdraad minister van Financiën gezonden, waarin begrip werd gevraagd en om toepassing van belastingverlichtende maatregelen. De voorzitter van de SFB Roy Shyamnarain, hoopte dat de regering het voorstel van de SFB serieus zou nemen, echter is gebleken, dat de voorstellen niet zijn opgenomen en zijn er andere maatregelen doorgevoerd.

“Als jij als belangenorganisatie uit de deskundigheid die je hebt, voorstellen doet, dan ga ik ervan uit, dat de voorstellen serieus bekeken worden. Aan de hand daarvan, zou er dan een besluit kunnen worden genomen. Dat is bij de 6 maatregelen die de regering onlangs heeft afgekondigd, niet het geval. In de bekendmaking van Financiën zijn er 6 maatregelen, waarvan 3 met het verlengen van de termijn van indiening van de voorlopige aangifte, verband houden. Als je zegt dat je de termijn van indiening verlengt met een paar maanden, en je zegt aan mij dat die verlengd is, mag je betalingen op een ander tijdstip doen. Dit is totaal geen tegemoetkoming, je kunt niet van mij verwachten, dat ik in juni aangifte doe, maar dat ik al vanaf april, had moeten betalen”, zegt Shyamnarain.

Ook zegt hij dat de bepaling waarin staat, dat er geen rente in rekening gebracht zal worden, voor de periode vanaf 15 april tot 15 juni, onzin is. “Als ik geen aangifte heb gedaan, ben ik ook niets schuldig. Waarom ga je me dan rente laten betalen? Zo zijn er dus zaken, waarvan ik zeg, dat bij het nemen van een besluit, het duidelijk is dat degenen die deze maatregelen voorbereid hebben voor de minister, geen weet hebben over de realiteit hoe het bij de belasting aan toe gaat”, aldus de belastingadviseur. Volgens Shyamnarain betekenen de maatregelen van Hoefdraad, totaal geen verlichting voor bedrijven en hebben de opstellers van de maatregelen, totaal geen idee van de realiteit.

Volgens Shyamnarain moest men rekening houden met de belastingplichtige, om ook rekening te kunnen houden met de werkelijke situatie. “Niemand wist in februari, dat Covid-19 zou toeslaan en dat het zo een geweldige negatieve impact op de bedrijfsvoering van bedrijven en van burgers zou hebben. Men had beter hierover kunnen nadenken, alvorens men dit bekend maakte. Het was beter geweest, als men ons de gelegenheid had gegeven om de voorstellen die door de SFB zijn gedaan, toe te lichten en kijken welke de beste optie zou zijn”, stelt Shyamnarain. Hij zegt dat de maatregelen van Hoefdraad op niets slaan en stelt ook, dat dit niet manier is waarop je in een crisissituatie gezamenlijk met de samenleving oplossingen probeert te vinden voor zaken die zich nu voor doen.

More
articles