Jounalisten ontevreden over Covid-19 persconferenties

Veira: ‘ Zaken moeten centraal verlopen’

Een deel der journaliste dat dagelijks aanwezig was bij de reguliere persconferenties van het Nationaal Covid-19 Management Team  en de regering, is gisteren uit protest weggebleven. Zulks omdat zij niet voldoende ruimte kregen om vragen te stellen. Op vele vragen werden er ook geen concrete antwoorden gegeven. De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) Daniëlle Veira  zegt hierover: “Ik had een aantal zaken aangehaald en dat is dat zaken centraal moeten verlopen. Veira gaf eerder aan dat deindelingen veel te lang zijn. Sommige mededelingen kunnen gewoon op de Covid-29 website, worden geplaatst.

Wat de journalisten het meest hindert, is dat verschillende functionarissen wel uitgebreid interviews afstonden in programma’s van het Nationaal Informatie Instituut (NII), terwijl er was toegezegd, dat er spoedpersmomenten  zouden worden ingelast of persberichten zouden  verstuurd wanneer er bijzondere mededelingen zouden zijn. Na de bekendmaking van president Bouterse inzake verlening van de Covid-19 maatregelen met twee weken, waren er heel wat vragen. Journalisten werden verwezen naar de persconferentie. Toch bleek later dat de informatie werd verschaft via het NII.

Functionarissen uit de verschillende disciplines houden nodeloos ellenlange persconferenties, geven onduidelijke of halve antwoorden op vragen. Daardoor zijn verslaggevers veelal genoodzaakt hun vragen te herhalen of om verduidelijking te vragen. Dit gaat ten koste van de tijd. Vorige week is tijdens een bespreking tussen het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten  en vertegenwoordigers (SVJ) van het Covid-19 Managementteam, breedvoerig over deze zaken gesproken. Echter veranderde er niets aan de situatie.

De Surinaamse Journalisten Vereniging heeft het probleem enkele malen  voorgehouden aan de luitenant-kolonel Veira. Wat de situatie alleen maar erger maakte, is dat sinds vrijdag tot tweemaal toe de geplande persconferentie werd afgelast, zonder enig voorleg. Volgens de pers mensen was door Veira beloofd dat zaken beter aangepakt zouden worden, maar daar is tot nog niets van terecht gekomen. Teneinde serieus te worden genomen, hebben journalisten besloten  niet aanwezig te zijn bij de persconferentie van woensdagmiddag.

More
articles