De minister van Financien, Gillmore hoefdraad heeft gezegd, dat zijn eerste optie is die SRD400, – miljoen t.b.v. het “noodfonds” te lenen op de binnenlandse kapitaalmarkt. Dit is volgens oud-bankier Jim Bousaid monetair minder storend, omdat er dan geen nieuw geld wordt gedrukt. Maar gezien het feit dat de banken in de afgelopen jaren al heel veel hebben geleend aan de overheid, weten wij niet hoe de lokale financiele instellingen, hieraan kunnen voldoen. Op dit moment is meer dan 20% van de kredietverlening van de banken aan de Staat Suriname, waarbij een groot deel in vreemde valuta is verstrekt.
Dan moeten we niet vergeten, dat er onlangs USD100, – miljoen is verdampt aan kasreserve en USD 97, – miljoen aan termijn deposito’s. Volgens de oud-bankier, heeft de overheid met het “verdwijnen” van de kasreserves al gedefault, op de binnenlandse valuta markt, daarom moeten de banken erg voorzichtig zijn om verdere risico’s te nemen met de Staat door verder te gaan met financiering. “Deze vraag heb ik gesteld aan een bankier en die zei, dat als zijn bank een goede dekking heeft, zullen zij het bekijken. Maar het probleem ligt niet aan de dekking, maar aan de cashflow van de Staat, want die is negatief. Dat wil zeggen, dat de Staat geen aflossingscapaciteit heeft”, aldus Bousaid. De voorzitter van de Bankiersvereniging heeft in een radioprogramma gezegd, dat de banken nog niet zijn benaderd door de Staat, maar dat is volgens Bousaid een kwestie van tijd voor de minister van Financien, omdat er ook niet veel ruimte is bij het bankwezen. Als de operatie op de binnenlandse kapitaal markt niet lukt, zal Hoefdraad een beroep doen op de Centrale Bank van Suriname (CBvS). “Die stap is zeer gevaarlijk, want dat betekent weer een toename van de liquiditeit, toename van monetaire financiering en dat is zeer schadelijk, omdat die liquiditeit zich gaat richten op importgoederen en hierdoor gaan de wisselkoersen weer stijgen”, aldus Bousaid.
De Wet Uitvoering Uitzonderingstoestand (WUU) kan misbruikt worden, aangezien de bankwet en de wet op de Staatsschuld, opzij gezet worden. Het “noodfonds” dat ook is vastgelegd in deze wet, zal volgens Bousaid veel meer geld omvatten, omdat in de WUU is geregeld dat de vlottende staatsschuld wordt geconsolideerd. “Dit betekent dat de overheid de staatsschuld minder snel gaat aflossen. Gezien deze wet het nu mogelijk maakt, leningen die inmiddels al zijn getrokken om te zetten tot een langlopende rekening, kan de regering weer opnieuw het bedrag van de “voorschotten aan de staat (artikel 21 van de Bankwet)” lenen bij de CBvS. Ik vermoed dat dit soort zaken de doelstelling van deze wet zijn geweest en dat “Covid-19” daarvoor is misbruikt”, stelt Bousaid.