Suriname hanteert momenteel vier wisselkoersen

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren die onlangs werd afgekondigd, wordt naar verluidt nog steeds door met name cambio’s en andere wisselkantoren overtreden. Burgers en handelaren geven hierdoor te kennen, dat zij het geloof in de effectiviteit van de valutawet hebben verloren. Hoewel de wet aangeeft dat SRD 7.52 voor de US-dollar gehanteerd moet worden, verschillen de tarieven bij de wisselkantoren met bijkans SRD 3 tot 4 van elkaar.

Autohandelaren, cambiohouders, en de illegale wisselaars, hanteren allemaal hun eigen gewenste c.q. hogere koers. De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) tevens politicus, Sham Binda, zegt desgevraagd, dat de regering de koers nimmer door middel van een simpele wet, onder controle krijgt.

“De regering kan geen politie spelen voor de economie! De valutawet heeft voor meer onrust gezorgd op de valutamarkt, want de koers blijft maar stijgen. De wet werkt niet voor de samenleving. Ik heb eerder gewaarschuwd, dat de wet niet zou werken. De overheid heeft geen controle op het valutaverkeer, en ook al had ze die zijn er geen manschappen, eerlijke mensen, die controle zouden kunnen uitvoeren. Ze zouden allemaal ‘tyuku’s’ nemen”, aldus Binda.

Volgens Binda komt ook de financiële steun uit het buitenland, door de valutawet, in gevaar. Hij zegt ook dat de wet, de kleine man niet heeft beschermd.

Binda stelt, dat de president naar allerlei manieren zoekt om het volk toch nog te kunnen misleiden. Ook zegt hij, dat het aannemen en afkondigen van de wet, een politieke stunt van de regering is geweest. “Dit is voor de gek houden van je eigen volk! De president heeft gezien, dat zijn beloftes niet werken, dus komt hij met dwingende maatregelen. Dit lijkt mij nu meer op communistisch beleid. De vrijheid en het geloof in SRD is ons ontnomen, de zekerheid zit nu in de US-dollar. Niemand wil die SRD meer! De waarde van ons geld is zodanig gedaald, dat het slechts ‘papier voorstelt! Waarom zou je mensen nu verplichten, het is ‘papier’?” Aldus Binda.

Volgens Binda zullen de financieel-economische problemen in het land alleen erger worden, als regering Bouterse aan de macht blijft. “Deze regering is niet in staat, de situatie te verbeteren. We hebben geen normen en waarden meer, maar die zouden juist de basis van een samenleving moeten zijn. We hebben niet eens ‘hoge dunk’ meer voor een topambtenaar. Het is nu ‘een ieder voor zich en God voor ons allen’, daarom zeg ik dat haar slecht beleid snel afgerekend moet worden. We moeten deze regering wegstemmen, dat is nog de enige manier die onze economie zou kunnen redden”, stelt Binda.

More
articles