Volgens VHP- parlementariër Riad Nurmohamed is de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, niet gemaakt op basis van de reële situatie van de economie, daarom zal die in de praktijk ook niet werken. Hierom noemt hij de koers die voor SRD 7.52,- voor de US dollar werd vastgesteld in de valutawet, een ‘neppe koers’. “De prijzen in de winkels worden bepaald aan de hand van een veel hogere koers dan die de valutawet voorschrijft”, aldus Nurmohamed. Desalniettemin zegt de VHP – parlementariër , dat deze situatie nu een beetje gestabiliseerd is, omdat de SRD, zwaar gepromoot wordt.
“De ‘neppe-economen’ in het parlement, die denken door alleen de SRD te promoten, de situatie in het land stabiel zal worden, dit is een grote denkfout van ze”, stelt Nurmohamed. Ook zegt hij, een economie volledig op SRD’s te laten draaien, ook een grote fout is. “Wij hebben deze situatie gezien bij landen, die dit hebben gedaan. Hun economie is in elkaar gedonderd.” Volgens Nurmohamed heeft de economie een balans tussen SRD’s en de US dollar. “Je kunt ook niet zeggen dat je alleen US dollars in je land gaat introduceren, want dat leidt ook tot armoede; daarentegen kan je ook niet zeggen dat je alles in SRD’s gaat hanteren, want dat leidt ook tot armoede. “Dit moeten de ‘neppe-economen’ in ons land ook eens gaan begrijpen.
“Wat wij nu zien, is dat alle prijzen afgerond worden rond een koers van 1 op 10, 1 op 11, 1 op 12 en 1 op 13 zelfs. De regering zal geen ander keus hebben, zij gaat moeten devalueren ”, aldus Nurmohammed. Omdat nu de schulden en de verliezen, alleen maar groter worden. Volgens de VHP- parlementariër zal de oliemaatschappij, dure dollars moeten kopen, terwijl wij nu goedkope benzine betalen. “Iemand zal het verschil hiervan moeten betalen, deze druk gaat dan zitten op de overheidsbegroting en zal de overheid het verschil moeten subsidiëren.” Dit is volgens Nurmohamed ook een vorm van subsidie. “De subsidies gaan zodanig toenemen, dat er een zware devaluatie zal moeten komen”, zegt hij.
Ook de Banken hebben niet genoeg US dollars om de bedrijven te voorzien, waardoor dollars op de zwarte markt gekocht zullen worden tegen een veel hogere koers. “Dit wil zeggen, dat de vraag die ondernemers naar dollars hebben, 3 tot 5 keer groter is, dan wat de banken te bieden hebben en daarom is de koers van SRD 7.52,- niet realistisch”, aldus Nurmohamed. De valutawet die is aangenomen, heeft het belangrijkste doel tot nu toe niet bereikt. De unificatie van de koers is uitgebleven en de prijzen van goederen in de winkels zijn niet gedropt. Integendeel stijgen de prijzen en bouwmaterialen zijn haast onbetaalbaar geworden.
In de valutawet die op 21 maart is aangenomen, staat dat ‘het een ieder verboden is voor vreemde valutatransacties, een andere wisselkoers te hanteren dan de wisselkoers zoals gepubliceerd door de CBvS’. Het bedrijfsleven, de financiële sector én de oppositie zijn in het geweer gekomen tegen deze wet. Er loopt een rechtszaak van het bedrijfsleven tegen de Staat. Donderdag moet de regering antwoorden op de bezwaren, die kenbaar zijn gemaakt. Ook de fracties van de VHP en NPS hebben een kort geding aanhangig gemaakt, dat nu in behandeling is.