Afgelopen donderdag 9 april, werd er in DNA vergaderd over een Raamwet inzake de gezondheidszorg. Echter is de behandeling van het wetsontwerp “Raamwet Gezondheidzorg” door DNA-voorzitter Jenny Simons, verschoven tot na de verkiezingen. De bedoeling van deze conceptwet is de gezondheidszorg te herstructureren, vandaar dat was beslist dat die deze week nog behandeld zou worden. Volgens VHP-parlementariër en arts Dew Sharman, zal de wet door het nieuwe parlement in behandeling worden genomen. “We willen allemaal een goede gezondheidszorg hebben en dat vraagt om een heroriëntatie en herinrichting, dan moeten we dat ook gaan doen.
De wijze waarop dit op dit moment in de wet is gebeurd, geeft geen zekerheid” zegt Sharman desgevraagd. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), hebben zware kritiek op deze wet en zijn aanpak laten horen. “Ik denk dat alle belanghebbenden nu heel kritisch zijn, nog meer omdat we in een crisis zitten. Echter heeft de wet niet alleen invloed op de zorg, maar ook op werkgevers en werknemers. Dat moet natuurlijk goed bediscussieerd worden, omdat je in deze crisissituatie niet van bedrijven, die al verlies lijden kunt vragen, extra kosten te maken in de gezondheidszorg” stelt Sharman.
Naast de Raamwet Gezondheidzorg, heeft de VMS eveneens een verzoek aan het ministerie van Volksgezondheid gedaan, in te komen met medische artikelen voor de strijd tegen het Covid-19virus. De ondervoorzitter algemene artsen van de VMS en zelf huisarts Amar Ramadhin, hoopt dat de regering snel duidelijk aangeeft, hoeveel van de SRD 400 miljoen van het noodfonds, beschikbaar zal worden gesteld aan de gezondheidssector. Ramadhin stelt, dat behalve de ziekenhuizen, ook de huisartsen voorzien dienen te worden van de medische artikelen om zich te beschermen, wanneer de patiënten de poli weer bezoeken.