Suriname en Frans Guyana doen gezamenlijke grenscontroles tegen Covid-19

Op 9 april 2020 vond via een videoconferentie een Frans-Surinaamse bilaterale bijeenkomst plaats over het beheer van de gemeenschappelijke grens. Beide partijen verwezen daarbij naar het gezamenlijke communiqué tussen de Republiek Suriname en de Franse Republiek inzake COVID-19-maatregelen, vrijgegeven in maart 2020. De Franse en Surinaamse autoriteiten onderstreepten tijdens deze videoconferentie, dat zij solidair zijn en dat dialoog en samenwerking cruciaal zijn om samen de COVID-19-pandemie te bestrijden. De vertegenwoordigers zijn ook bewust van het belang van respect voor de bevolking van beide landen en herhaalden de oproep aan deze inwoners de instructies van de respectieve autoriteiten op te volgen.

De autoriteiten doelen dan in het bijzonder op de sluiting van de grens door de Surinaamse autoriteiten en wel vanaf 14 maart en de versterkte aanwezigheid van de Surinaamse en Franse autoriteiten op de rivier als middel om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De twee partijen bevestigen hun samenwerking om de gemeenschappelijke grens beter te controleren en willen gezamenlijke maatregelen treffen in het belang van de gezondheid en veiligheid van de bevolking van de twee landen. De Franse en Surinaamse autoriteiten zorgen nu al voor een dagelijkse aanwezigheid op de Marowijne-rivier, om zo de sluiting van de grens te bewaken. Elke partij heeft een contactpunt aangewezen om deze samenwerking goed te onderhouden.

De controleactiviteiten van de partijen houden in: 1.Het oversteken van de rivier is verboden, om zo te voorkomen dat personen die oversteken het virus kunnen verspreiden of oplopen. 2.De boten die de Franse oever verlaten en de grens oversteken worden teruggebracht naar de Franse grenspost. 3. De boten die de Surinaamse oever verlaten, worden onderschept en teruggebracht naar de Surinaamse grenspost. 4. Bij repatriëring van personen zal dat geschieden door tussenkomst van de bestaande en gebruikelijke diplomatieke kanalen.

More
articles