WHO: ‘Suriname heeft lokale transmissie van Covid-19’

De World Health Organization (WHO) bestempelt Suriname nu als een localtransmission land. Dit heeft de WHO gisteren op haar website vermeld. Volgens de WHO zijn er in Suriname behalve de importgevallen, nu ook lokale transmissies ten aanzien van het coronavirus. Er zijn definities gesteld door de WHO, over de wijze van de verspreiding van het virus. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun zei woensdag tijdens de reguliere Covid19 bijeenkomst van de regering en het Nationaal Covid-19 Management Team (NCMT) dat zij hiervan niet op de hoogte is. Jessurun zal informeren hoe de WHO aan deze bevinding komt.

Tijdens de Covid-19 persconferenties is er altijd gezegd, dat Suriname alleen importedcases kent, omdat de bron van de verspreiding te traceren is. Dit is in tegenstelling tot de conclusie van de WHO. Verder gaf Jessurun aan, dat patiënten die genezen zijn verklaard van het Covid-19 niet voor een tweede keer besmet kunnen raken, volgens onderzoeken van dit virus. Drie eerder positief geteste personen zijn reeds officieel genezen verklaard. Het drietal werd geïsoleerd nadat hun status bekend werd. Zij zijn continu gemonitord tijdens de infectieperiode. Deze personen zijn ontslagen, nadat gebleken is dat zij volledig genezen zijn en aan de gestelde criteria voldoen. Tijdens de persconferentie onder leiding van het NCMT zal uitgebreid ingegaan worden op het WHO-bericht.

De repatriatievluchten uit Nederland en andere bestemming zijn tot nader order uitgesteld.

De mogelijkheid was ook bekeken om passagiers reeds in het buitenland in quarantaine te plaatsen, maar hier is uiteindelijk vanaf gezien. Burgers die de bloedbank bezoeken hebben hun bezorgdheid geuit over de verspreiding van het coronavirus via bloedtransfusie. Zij vragen zich af of verspreiding van het Covid-19vrius op deze wijze mogelijk is. Jessurun zegt hierover da het bloed van donoren te allen tijde wordt gestest, en tot nu toe is niet bewezen, dat het virus zich kan verspreiden via bloedtransfusie

-door Adiën Samuel-

More
articles