In het kader van ‘Wereldgezondheidsdag’ op 7 april, werden vandaag op het terrein van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ), diverse zorgverleners gewaardeerd. Deze dag die is uitgeroepen door de Verenigde Naties en Wereldgezondheidsorganisatie, stond in het teken van de bijdragen van verpleegkundigen en verloskundigen. Hierbij werd ook stilgestaan, bij het bespreekbaar maken van verschillende ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, kanker en hiv/aids. Maar ook ziektes die in de taboesfeer zijn gebleven, bespreekbaar te maken. En daarin spelen verplegenden en verloskundigen, een belangrijke rol.
In een lokaal medium merkte Guno Welzijn, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname op, dat de gezondheidszorg, de grootste beroepsgroep herbergt. Volgens Welzijn komt de ondersteuning die de verpleegkundigen 1×24 uur bieden binnen de zorg, nu tot uiting. Wat opvalt, is de grote druk die de verpleegkundigen nu ondervinden bij het garanderen van de nodige zorg in een tijd van pandemie.
Ook de verloskundigen zijn volgens de voorzitter van de Vereniging van de Verloskundigen in Suriname, Amien Daparoe, zeker niet weg te denken binnen de gezondheidszorg. “De verloskundigen staan vanaf de zwangerschap en soms zelfs daarvoor klaar voor de cliënten, om de nodige hulp te bieden”, merkt Daparoe op. Hij benadrukte, dat vooral de gemeenschap en overheid moeten gaan bezinnen om deze werkgroepen de nodige waardering en accommodatie te geven.
Ook verwees Welzijn naar het gebaar, dat onlangs door LVV-minister Rabin Parmessar is gemaakt, door middel van de voedingspakketten die werden gegeven aan verpleegkundigen. Volgens hem krijgen deze beroepsgroepen, vaak genoeg een stiefmoederlijke behandeling, dus willen zij dat het besef ontstaat, dat zij de nodige waardering en accommodatie verdienen. Welzijn sprak de hoop uit dat er navolging gegeven wordt door andere organisaties. Daparoe is van mening dat de waardering voor de verloskundigen er wel in is in de gemeenschap, maar de waardering vanuit de overheid, wordt niet opgemerkt. “Wij willen ook die waardering merken vanwege de overheid”, stelde Daparoe.
Volgens Welzijn zou het goed zijn voor de verloskundigen, als zij financieel beter gewaardeerd werden door de overheid. Vandaar dat het volgens hem mogelijk gemaakt moet worden voor de verloskundigen om ingedeeld te kunnen worden bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen als ze een eigen kliniek exploiteren.
De uitdaging waarmee zij te kampen hebben is dat er vooral nu weer is gebleken, dat er een tekort is aan gespecialiseerde verpleegkundigen. “ We gaan zeker met de opleiding en de zorginstellingen hierop moeten inspelen”, aldus Welzijn. Behalve de moeder en het kind gezond en wel te houden, begeleidt de verloskundige de ouders met de nodige richtlijnen rondom het coronavirus. Tot slot zei Daparoe, dat de zorgverleners in de eerste linie staan en zij ook voorzichtig zijn met het behandelen van mensen die binnenkomen, om eventuele besmetting te voorkomen.