Schoolbuschauffeurs en personeel crèches met handen in het haar

‘Ouders zeggen massaal af om kosten te besparen’

Als gevolg van de Lock down, waarbij de schooldeuren massaal dichtgingen, werden ook de crèches gesloten en stopte ook het transport van en naar de opvangcentra.  Aanvankelijk zouden de scholen op 15 april weer moeten opengaan, nadat de paasvakantie op 16 maart voortijdig werd aangevangen. Echter maakte de minister van Onderwijs, Lilian Ferrier, bekend dat het ernaar uitziet dat de schooldeuren langer gesloten blijven en daarmee ook de crèches. Volgens de bewindsvrouw is het niet raadzaam kinderen in grote groepen op te vangen, gezien de manier waarop het Covid-19 virus zich verspreidt. Deze onthulling leidde tot een massale opzegging van kinderen bij crèches en het schooltransport. “De mensen geven aan dat zij niet zullen opdraaien voor kosten, waarvan hun kinderen niet genieten. Voor hen is nu belangrijk dat ze hun onkosten beperken”, zegt een crècheleidster tegenover de krant.

Volgens haar zijn ook de crèches getroffen door de situatie in het land. “We willen werken en staan te popelen dat de deuren weer open gaan, maar we snappen ook, dat het gaat om een stukje veiligheid. Alleen bepaalde ouders willen het niet begrijpen dat ook wij vaste lasten hebben”, zegt de crèche leidster. Ze zegt dat de ouders niet wensen op te draaien voor diensten die niet zijn geleverd en dus op grond daarvan, hun kinderen afschrijven. “We krijgen te horen, dat er contact met ons zal worden gemaakt wanneer de school is begonnen , maar dan zijn wij niet meer bereid zo een kind op te vangen, gezien de mensen moeten beseffen, dat dit ook niet onze schuld is”, geeft de crècheleidster aan. Volgens haar is het de bedoeling, dat vanaf volgende maand niet het volledige bedrag meer wordt betaald, omdat ook zij de ouders tegemoet willen komen en beseffen dat de kinderen thuis zitten.

Ook de schoolbuschauffeurs raken nu geconfronteerd met massale afzeggingen. Volgens hen willen de mensen niet eens betalen over de maand maart, doch er voor zeker twee weken gebruik is gemaakt van het transport. Ze geven aan dat mensen gewoon niet opnemen, wanneer zij trachten contact te maken of dat zij bij een huisbezoek, gewoon niet naar buiten komen. Ook de buschauffeurs zijn van plan over de maand april een 50 procent regeling te treffen met de ouders, omdat ze van mening zijn dat het gaat om een crisisperiode.

More
articles