Bushouders verwachten dagelijkse tegemoetkoming van SRD 500

Op het moment dat de Covid-19 persconferentie gister middag werd gehouden, verzamelden de leden van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) zich te Ondrobon, waarna zij naar het Onafhankelijkheidsplein togen. De bushouders zijn het wachten op hun achterstallige gelden meer dan zat. In het kader van de Covid-19 bestrijding, rijden de bussen reeds twee weken niet. Ook hebben de bushouders gisteren aangegeven, dat het niet om een protestactie ging, maar om slechts aandacht van de overheid te vragen en verduidelijken, dat de regering de sector zo kapot maakt. De bushouders namen wel de gepaste ‘social distancing’ in acht. Ook hoopten ze, de nodige personen te spreken om zo hun misnoegen te uiten. Aan de opkomst van de buschauffeurs, was duidelijk te merken, dat hun nood hoog is.

“Wij zijn hier aanwezig in het kader van de achterstallige gelden, die maar niet worden overgemaakt voor de bushouders. Het betreft een achterstand van 9 maanden en een deel van de leden moet nog 6 maanden ontvangen. De regering laat helemaal niets van zich weten. Wij hebben een aantal petities ingediend, er wordt geen enkel gehoor aan gegeven. Een ander probleem is de lockdown periode, we weten niet hoe lang die voortgezet gaat worden”, aldus de bushouder Sahadewlall.

Ook verwachten de bushouders, indien mogelijk, een dagelijkse vergoeding van overheidswege. “Wij hebben helemaal geen inkomen, dus daarom vragen we een sociale vergoeding. Er is ook een voorstel van SRD 500, – per dag, waarvan de bushouder SRD 350, – krijgt en de chauffeur SRD 150, -. Wij zijn commerciële ondernemers, dus als je ons thuis wil houden, is er een sociale vergoeding die erbij komt kijken. Dit missen wij van de kant van de overheid”, stelt Sahadewlall.

Volgens de bushouders is het allang niet meer haalbaar het bustarief van SRD 1,85 te hanteren. “Dit is schandalig! We komen allang niet meer uit, alleen in Suriname gebeurt het nog, dat we omgerekend voor 20 dollar cent rijden. Wij zijn ook burgers, we moeten ook kunnen eten. We hebben ook andere verplichtingen!” Aldus een gebelgde bushouder. De bushouders hopen antwoord van de overheid te krijgen.

“Het is nimmer de bedoeling van de PLO leden geweest de persconferentie te verstoren. Maar wij hadden gehoopt dat de desbetreffende minister aanwezig was. Wij hadden gehoopt op een oplossing, want ik heb al twee weken geen inkomen en de subsidie blijft ook weg. Hoe doe je dat, als je een gezin van 5 moet onderhouden?” aldus een bezorgde bushouder.

More
articles