Niet verkopen aandelen Staatsolie, zal wederom leiden tot diefstal kasreserves

VHP-parlementariër, Mahinder Jogi, verklaart bezorgd te zijn over de wijze waarop de regering haar wil wenst door te drukken, en die onder meer zou moeten leiden tot de verkoop van de Staatsolie-aandelen aan een Chinese oliemaatschappij. Vorige week werd kenbaar gemaakt, dat er weer een significante olievondst is gedaan. Volgens overheidsbronnen, zou de regering al langer dan een maand bezig zijn met het voeren van gesprekken met CNOOC Internationaal, inzake participatie in de Surinaamse zeegebieden. Hiervoor zou het bedrijf de regering naar verluidt, een aanbod van 500 miljoen US-dollar hebben gedaan. Echter gaf de directeur van Staatsolie, Rudolf Elias aan, geen interesse te hebben in een samenwerking.  Volgens Jogi heeft de regering schulden die afgelost dienen te worden in de komende zes maanden. “Men zal van alles doen om aan dat geld te komen. Als het verkwanselen van de Staatsolie aandelen niet lukt, zal men weer proberen te komen aan de resterende kasreserves.

Vandaar dat men het ringfencing contract niet wil ondertekenen”, aldus de parlementariër.

Volgens Jogi zal het heel moeilijk zijn de aandelen van Staatsolie te verhandelen, omdat ook de directeur ertegen is. “Indien de regering dit wel doordrukt, zal er een hevig protest uitbarsten. Het volk zal zien, dat ze dan het land letterlijk aan het verkopen zijn en dat kunnen ze zich net voor de verkiezingen niet permitteren”, aldus de parlementariër. Waarvoor de samenleving wél zou moeten waken, is volgens hem dat de regering zal trachten aan de resterende kasreserves te komen, indien ze geen lening ergens kan vinden. Jogi geeft aan, dat de overheid enorme schulden heeft die afgelost moeten worden, vandaar dat zij naarstig op zoek is naar geld, maar tegelijkertijd dient ze het volk ook zoet te houden, in de hoop de komende verkiezingen te winnen. “Het ringfencing contract wordt bewust niet getekend, maar de banken moeten erop blijven staan. Het moment dit in een vergeethoekje belandt, zijn de banken hun kasreserves kwijt. Vandaar dat men ook de wet uitzonderingstoestand wenst te behandelen in het parlement, maar we zullen erop toezien, dat de regering niet komt aan de resterende middelen van het volk”, aldus Jogi.

Volgens hem moet niemand geld geven aan deze regering. “Laat Hoefdraad zien hoe wij hieruit geraken. Het enige waarvoor ik vrees, is dat wij grote staatsbedrijven zullen kwijtraken, als wij onze betalingsverplichtingen niet kunnen nakomen”, zegt Jogi. Hij geeft verder aan dat de verkiezingen niet zullen worden verschoven, gezien de regering ook op de hoogte is van haar reputatieschade. “Alles draait momenteel om haar betalingsverplichtingen”, aldus Jogi.

More
articles